DENEME
Giriş Tarihi : 19-02-2024 20:36   Güncelleme : 19-02-2024 20:44

Edebiyatta Dualite İhtiyacı / Hüseyin Uyar

Truva Yayınları ve Truva Edebiyat Dergisi yazarımız Hüseyin Uyar'ın, bugünkü köşe yazısında "EDEBİYATTA DUALİTE İHTİYACI" başlıklı yazısı...

Edebiyatta Dualite İhtiyacı / Hüseyin Uyar

EDEBİYATTA DUALİTE İHTİYACI

Bilindiği üzere insanlığın kültürel akışındaki temel unsurların başında edebiyat gelir. Acaba insanoğlu edebiyatın sınırları konusundaki misyonunu tamamlamış mıdır? Ya da edebiyatta keşfedilecek yeni alanlara ihtiyaç var mıdır?

Evet bizce vardır…

İkili denge anlamına gelen dualitenin, edebiyatta da kullanılarak yeni bir alana hayat vereceği görüşünü savunuyoruz. Kelime olarak karşıtlık ya da zıtlık anlamında kullanılan ve aslında kökeni itibariyle ikili denge demek olan dualitenin çağrıştırdığı anlam itibari ile edebiyatın yeni bir dalı oluşturulabilir.

Şöyle ki; 
“Her insan bir dünyadır.” sözünden yola çıkarak anlatmaya çalışalım. İnsan varoluşu itibariyle kendine verilen yetiler ve özelliklerini kullanabilme ölçüsünde dışa vurum yapar. Bazen şiir bazen roman, şarkı, resim gibi sanatsal konular ile birlikte mühendislik, sağlık, siyaset ve dahi aklımıza gelebilecek her konuda yeteneklerini kullanarak özgün üretkenliğini ortaya koyma eğilimindedir… Bir baston ustası görürüz, bir çömlek ustası veya bunun gibi yüzlerce alanda kabiliyet sahibi insanlar vardır.

İşte bütün bu çeşitleme içinde bahse konu alanımız edebiyattır. Bir şiir, bir öykü, bir roman ya da edebiyatın herhangi bir dalında bir eser okuduğumuzda, aynı konu üzerinden bizde de bazı anılar canlanır. Üretilmiş bu eserin bizde tetiklediği duygular ile harekete geçen kendi duygularımıza yeteneğimiz ölçüsünde karşılık vermek isteriz.

***

- YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...


Editör: Dr. Özlem DEMİR

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi