DENEME
Giriş Tarihi : 05-05-2023 22:36   Güncelleme : 05-05-2023 22:53

Demek Böyle Ölünürmüş…/ Üstat Necip Fazıl Kısakürek / Abdulrahim Arslan

Yazan: Abdulrahim Arslan -DEMEK BÖYLE ÖLÜNÜRMÜŞ / ÜSTAT NECİP FAZIL KISAKÜREK

Demek Böyle Ölünürmüş…/ Üstat Necip Fazıl Kısakürek / Abdulrahim Arslan

DEMEK BÖYLE ÖLÜNÜRMÜŞ / ÜSTAT NECİP FAZIL KISAKÜREK 

Truva Edebiyat Dergisi ve Truva Yayınları yazarı Abdulrahim Arslan köşesine bugün üstat Necip Fazıl Kısakürek'i taşıdı.

***

Sanatı ve edebiyatı zirveye taşıyan, uçsuz bucaksız derinliğe ulaştıran nedir? Bu sorunun yanıtı her kültür ve medeniyette farklı gibi olsa da özünde kutsal bir sebebi barındırdığı muhakkaktır. Dünyaya geldiği büyük konağın uçsuz bucaksızlığında kaybolmak varken, dünyanın türlü lezzetleriyle bezenmiş bir ömrü yaşamak varken, ‘‘Otuz yıl saatim işlemiş ben durmuşum, gökyüzünden habersiz uçurtma uçurmuşum.’’ sözleriyle yeni bir başlangıcın rotasından bahseden yüce şahsiyet.

Cumhuriyet dönemiydi. O, Türk edebiyatının en belirgin özelliklerinden biri olan Batı edebiyatına ilginin artmasına rağmen; Mevlâna, Yunus, Karacaoğlan gibi milli ve manevi değerlerimizi özünde barındıran kalemlerin izinden yazarlık serüvenine devam ediyordu. Bu yolculukta yalnız değildi; Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal Beyatlı, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Kutsi Tecer, Faruk Nafiz Çamlıbel ve son dönemlerin usta ismi Sezai Karakoç’un da aralarında bulunduğu isimler, milli ve manevi değerlerimizi bir kenara bırakmayan usta kalemlerdi.

Üstadın ilk şiir denemelerini Mekteb-i Fünun-u Şahane de okurken yazmasının yanında ilk metafizik arayışları da burada başlamıştır. Tasavvufa ilk teması hocası İbrahim Aşkî Efendi’nin etkisiyle başlamıştır. 17 yaşındayken İstanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi’nin Felsefe bölümüne girer ve yazdığı ilk şiirleri ‘‘Yeni Mecmua’’ da yayınlanır. Üniversitede okuduğu yıllarda Türk edebiyatımızın ünlü şairleri Ahmet Kutsi Tecer ve Ahmet Hamdi Tanpınar’la arkadaşlık etmiştir. Ünlü romancı Peyami Safa’yla da bu yıllarda tanışmıştır.

***

DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi