DENEME
Giriş Tarihi : 15-11-2024 13:17   Güncelleme : 16-11-2024 00:08

Çocuklarımızı Nasıl Eğitmeliyiz / Furkan Toprak

Furkan Toprak -ÇOCUKLARIMIZI NASIL EĞİTMELİYİZ

Çocuklarımızı Nasıl Eğitmeliyiz / Furkan Toprak

ÇOCUKLARIMIZI NASIL EĞİTMELİYİZ

Günümüzde ebeveynlerin çoğunun evlatlarından şikayetçi olduğu bilinmektedir. Aileler çocuklarının sosyal yaşam şartlarından, eğitim dönemlerinden beklediklerini alamadıklarını söyler dururlar. Tabii ki de her ebeveynin hayallerinden biri de evlatlarının eğitimde, sosyal yaşamda başarılı olduklarını görmektir. Peki ebeveynler bu eğitimin neresinde olmalıdır?

Şunu belirtmek gerekir ki; 4 ile 6 yaş arası, çocukların en önemli gelişim dönemlerinden biridir. Bu yaşlar arasında çocuklara neler ekilirse, gelecekte de onlar biçilecektir. Bu dönemde çocuklar nesnelerle daha fazla iç içe olmak, onları tanımak isterler. Bu yüzden de çok soru sorarlar, ana dillerini daha çok kullanma gereksinimi taşırlar. Kendi benliklerini ve cinsiyetlerini öğrenmeye başlarlar. Bilişsel, duygusal ve fiziksel yönden arayış içine girerler. Bu dönemleri göz önünde tutarak çocuklarımızın istikbali adına onların ilgi ve gereksinimlerini karşılamak zorundayız.

Peki 4-6 yaş arası dönemde çocuklarımız için şu önerilerde bulunabiliriz:

1- Onların sorularına doğru cevaplar vermekten çekinmeyin.
2- Nesneleri tanımasına izin verin.
3- Evcilik, saklambaç gibi oyunlar oynamaları için onları teşvik edin.
4- Kendi yemeklerini yemeleri, yemekten önce ve sonra ellerini yıkamaları konusunda tatlı uyarılarda bulunun.
5- Anne ve babalar olarak onların hayal dünyalarının içine girmeye çalışın. Onlara sanki birer arkadaşmış gibi yaklaşın.
6- Hatalarını yüzüne vurmayın. Onların anlayabileceği, yumuşak bir dille ve güler yüzle uyarın.

1) Okul Dönemi: Bu dönemin ilk yılları belki de en sancılı dönemdir. Çünkü, çocuk artık ev hayatının içine bir de okul dönemini ekleyecektir. İlkokul dönemi burada kırılma noktasıdır.

Bazı çocuklar okula erken adapte olabilirken; bazıları da korku, yalnızlık ve endişe gibi kaygılar yaşarlar. Bu yüzden en önemli dönemdir.

Ortaokul döneminde çocuklar artık kendi sorumluluklarını almaya, kıyafetlerini hazırlamaya, ödevlerini hiç kimsenin etkisi altında kalmadan yapmaya başlamalıdır. Bu dönemde en çok öne çıkan kavramlar, sorumluluk ve arkadaşlıktır.  Bunlar okul eğitiminin etkisini belirleyen unsurlardır.

2) Sağlık: Çocukların sağlığı, eğitimi etkileyen temel faktördür. Bu yüzden, sağlıklı çocukların hayatları her yerde kendini belli eder. Düzenli beslenme, uyku saatleri, beden temizliğine verilen önem…

Bunlar çok önemlidir. Çocuklara diş fırçalama, elini yıkama, kıyafetlerini katlama gibi birtakım alışkanlıklar kazandırılması gerekmektedir. Küçük çocukların yemeklerinin yağlı olmamasına, protein, yağ, karbonhidrat, gibi bileşenlerin oranına dikkat edilmelidir. Kola, sigara, alkol gibi zararlı ürünlerden hem aile bireyleri olarak kendimiz korunmalı; hem de çocuklarımıza bu ürünlerin zararlarını anlatarak, tetikte olmaları gerektiğini aşılamalıyız.

3) Spor: Küçük yaşlarda başlanılan sporlar diğer dönemlerde de etkisini pozitif anlamda gösterecektir. Bu yüzden spor hem kasların gelişiminde hem de zihinsel gelişimde önemli bir  yer tutmaktadır. Yüzme, şınav, ip atlama gibi sporlar 4-12 yaş arasında çocuklarda olumlu etkilere yol açacaktır.

4) Sosyalleşme: Küçük yaşlardan itibaren çocukların kendi yaş grubundaki arkadaşlarından başlayarak oynama, kaynaşma, yardımlaşma, iletişim kurma yollarının genişletilmesi gerekmektedir. Bu noktada iletişim kurma becerisi çocukların kendini  ifade etme, yardım alma, problem çözme veya yaratma noktalarında etkili olacaktır. Sosyalleşme aynı zamanda çocuklara  öz güven de kazandırır. Bu özgüven ileriki yaşlarda kişiye inisiyatif alma becerisi de katar.

5) Kitap Okuma Alışkanlığı: Hayatta başarılı olmanın en önemli noktalarından biri de kitap okumaktır. Kitaplar hangi yaşta olursak olalım dış dünyayı daha farklı çizme ve boyama yeteneğini kazandırır.

Kitap okuyan çocukların hayal dünyaları zenginleşir, kendi kabiliyetlerinin daha önce farkına varılmasına önayak olur. Kitap okuyan çocukların geleceği, okumayanlara göre daha açıktır. Kitap okumak aynı zamanda bir trene binmek gibidir. Her vagon birbirinden farklıdır, renklidir. Aynı zamanda birbirinden hiç kopmadan yol almaya devam ederler.

Çocukların eğitimi konusu üzerine daha birçok noktalara parmak basılabilir, değinilmemiş yönler masaya yatırılabilir. Ebeveynler, öğretmenler, arkadaşlar vb. bir çocuk için hangi pozisyonda olursak olalım; fark etmez. Toplumun yetişkin bireyleri olarak, onlara daha iyi bir dünya bırakmak adına onların eğitimi için maddi ve manevi tüm desteklerimizi vermeliyiz. Gelecek yüzyıllara başarılı nesiller yetiştirmek hepimizin vazifesidir.

Editör: Deniz İmre

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi