BİYOGRAFİ
Giriş Tarihi : 10-01-2024 13:36

Cemal Süreya / Hasan Hüseyin Akyol

Yazan: Hasan Hüseyin Akyol -CEMAL SÜREYA

Cemal Süreya / Hasan Hüseyin Akyol

CEMAL SÜREYA

1931 yılında Erzincan’da doğan şair ve çevirmen Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü mezunudur. Maliye müfettişliği yaptı. Bir süre Paris’te kaldı. Yurda döndükten sonra çevirmen olarak çalışmaya başladı. Devlet memurluğundan ayrıldı. 1978 yılında Kültür Bakanlığı’nda Kültür Yayınları Danışma Kurulu Üyesi olarak görev alarak yine memurluğa döndü.

İlk şiiri, Mülkiye Dergisi’nde yayınlandı. Şiire, lise yıllarında aruz denemeleri ile başladı. 1950’lerin başında gelişen “İkinci Yeni” şiir hareketine katıldı.

Ancak, şiirde anlamsızlığı savunan görüşleri benimsemedi. Şiirde öyküden kaçınarak, onu çarpıcı, yoğun imgelerden oluşan bir söz sanatı olarak gördü.

Pazar Postası Dergisi’nde ve Vatan Gazetesi’nde eleştiri ve deneme yazıları yazdı. 1966 yılında Papirüs Dergisi’ni çıkardı.

İlk kitabı Üvercinka ile, 1959’da Yeditepe Şiir Ödülü’nü aldı. İkinci kitabı Göçebe ile de ,1965 Türk Dil Kurumu Ödülü’nü aldı.

Üvercinka, Göçebe, Sevda Sözleri, Güz Bitiği, Sıcak Nal, Uçurumda Açan başlıca şiir kitaplarıdır.

9 Ocak 1990 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerini yuman Cemal Süreya’yı ölümünün 34. yılında, rahmetle ve saygıyla anıyoruz. 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi