KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 07-01-2023 18:28

Bir Kitap: Zehir Davası / Addie Thorley

Yazan: Işıl Işık -BİR KİTAP: ZEHİR DAVASI / ADDİE THORLEY 

Bir Kitap: Zehir Davası / Addie Thorley

BİR KİTAP: ZEHİR DAVASI / ADDİE THORLEY 

Çevirisi Betül Koçere ait, Addie Thorley'in yazmış olduğu

ZEHİR DAVASI isimli romanı tanıtmaya çalışacağım.

Yazar Eddie Thorley, Utah Üniversitesi'nden gazeteci olarak mezun olmuş. Daha sonra gazeteciliğin yeterince sihir içermediğine karar verip içindeki yazma aşkıyla kendini kurgu dünyasının içinde bulmuş. ZEHİR DAVASI da, ilk romandır.

Öncelikle kapak tasarımı şahane.  Romanın içeriğindeki zehir iksirlerini anlatan şişeleri gösteren bir kitap kapağı seçimi on numara. Gizemli duruşu, kişiyi okumaya davet ediyor. Bilinen bir gerçek şu ki; bir çok kişi kitap kapağından etkilenerek alım yapıyor. Bu demek oluyor ki kitap kapağı görsel tasarımı ne kadar üst düzey bir çalışma ise kitabın talebi o kadar fazla olmakta. Bu da sanırım bu kitaplardan biri.

Roman, hayal gücüyle yaratılan düş ve bilinçaltı yoluyla gerçeğin dışına çıkan anlamları dışında gerçeküstü olaylara dayanılarak hazırlanmış fantastik kurgu türünde. Kendimi bir hafta sonu Pazar gecesi sineması izliyormuş gibi hissettim. Satırları zihnimin arka planında görselleştirerek okudum. 

Heyecan, panik, endişe ve korku odaklı kareler romanın genel hatlarını oluşturdu. Yazarın içinden Alice Harikalar Diyarı'nda tadında bir masalsı anlatım çıkmış. Yer yer bu kadar olmaz ki dediğim gerçeğin zirve dışı örneklemeleri beni hayrete düşürdü. Sanırım Addie Thorley çok rüya görmüş. 

Şimdi biraz da konusundan bahsedeyim;
Simyacı Mirabelle Monvoisin, bilinçsiz bir şekilde annesinin Kral 14. Louis’yi zehirlemesine yardım ederek onu Gölge Cemiyeti’nde yeni ve korkutucu bir ışık altında görmek zorunda bırakılan on yedi yaşında bir kızdır. Bununla beraber Mira, annesinin korkusuyla yaşayan, sürekli olarak kız kardeşiyle rekabet etmek zorunda olan, her saniye çiygiyi aşıp aşmadığını merak ederek bocalayan biridir.

Pişmanlığının sonucunda Mira suçluluk duygusunu bastırmak için zararsız ilaçlar hazırlamakta bulur. Ama açlık iksirleri ve ağrı kesiciler, geçmişteki yanlışları düzeltmeye veya annesinin ortadan kaldırmaya ant içtiği muhalifleri kurtarmaya yetmeyecektir. Gölge Cemiyeti, Güneş Kral’ı ve kraliyet sarayı nüfusunun yarısını katlettiğinde, yaralı kız kardeşlerini ve huysuz Döfenin 
sonuna giden yolculuğunda neler yaşandı? Mira çizginin hangi tarafında? Hangi noktada gri noktalar siyaha dönüyor? Tüm cevaplar ZEHİR DAVASI'nda...

Son tahlilde, fantastik bu kurgu hikâye akıl sınırlarınızı zorlayacak. Hayallerinizin ötesinde uçan bir halıda süzülerek bir masal diyarında kaybolacaksınız.

İksirli bir kaç alıntı,
Kendimi görünmez hâle getirebilecek bir büyü yapabilme umuduyla gözlerimi sıkıca kapattım.  Ortadan kaybolmak, başka bir şehre sıvışıp başka bir hayat yaşamak beni çok mutlu ederdi. (say. 106)

Hiçbir şey imkânsız değildir. Babamın meydan okuyan sesi beynimde yankılanmıştı. Düşün! (say. 112)

Annem gibi gücün ve hırsın kölesi olmaktansa, Gölge Cemiyeti'nin asıl amacına sarılmayı ve babam gibi inançlarına sımsıkı tutunan, şifalı karışımlarıma güvenen biri olmayı tercih ederim. (say. 122)

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi