KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 25-03-2023 20:59

Bir Kitap: Yolculuk / Hanife Mert

Yazan: Murat Er -BİR KİTAP: YOLCULUK / HANİFE MERT

Bir Kitap: Yolculuk / Hanife Mert

BİR KİTAP: YOLCULUK / HANİFE MERT

Dört bölümden, otuz dokuz başlıktan oluşan her cümlesi insanın yüreğine dokunup içine biraz daha dönmesi neden onu anlatımlar, anlamlar ile dolu...

Okumaya başladığım ilk sayfada bulunan  önsözünden son sayfasına kadar elinden bırakamadığım bir eser oldu. Beni iç dünyama götürerek kendimle  başbaşa kalıp, kendime yönelmeme yönlendiren bir durum yaşadım diyebilirim. Bu eser her okuyanın başucu kitabı diyebileceğimiz türden bir eser diyebilirim. Bir kere değil zaman  zaman okunacak bir eser.

Eserin adından anlaşılacağı gibi  Yolculuk nereye yolculuk diye düşünmenize sebep olabilir. Yolculuk bir yerden bir yere gidiş olarak söylenebilir lakin eserdeki yolculuk bireyin özüne dönüş, kendisine, benliğe ve bireyin kendi dünyasını dönerek kendine bir yolculuktan bahsediyor. Yazarımız bazı başlıklarda kendi hayatından da örnekler vererek hikayelerle  başlıkları daha da zenginleştirerek okuyucunun daha net anlamasını sağlıyor. 

Bireyin özüne dönüş yaparak kendisini daha iyi tanıdıktan sonra  toplumun yapısını düzeltebileceğini ifade eden çıkarlar mümkündür. Mutlu bir toplum için mutlu insanların olması, kendiyle barışık özüne dönen bireylerden geçtiğini ifade eden çıkarımlar yapmak mümkün.

Eseri okurken altını çizdiğim cümleleri sizlerle paylaşmak istedim. Yazarımıza kulak verelim.

"Ne zaman son bulacağı önceden bilinmeyen bir yoldur hayat. Bizler de başımıza nelerin geleceğini önceden bilmeden bu yolda yolculuk yapan yolcularız . Her ne kadar başımıza nelerin geleceğini ve ne de yaşayacağımızı önceden bilmesek de yaratılışımız gereği  karşılaşacağımız her şeye karşı hazırlanmış olarak başlarız yolculuğa."

Ragıp İstifa'nın  "Bir yere varmadan önce kendine uğramalı İnsan, insanın gideceği bütün yollar kendinden geçer." Sözünden yola çıkarak insanın bu hayat yolunda karşılaşacağı her şeyle baş edebilmesi için gerekli olan her şeyin kendinde var olduğu bilinci ile hareket etmesi gerektiği. Bunun için onun yapması gereken şey kendine yönelmesi ve kendi iç dünyasına yolculuk yapmasıdır.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi