KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 17-07-2023 12:54   Güncelleme : 17-07-2023 13:01

Bir Kitap: Villette / Charlotte Brontë

Yazan: Gülzar Ahmedova -BİR KİTAP: VİLLETTE / CHARLOTTE BRONTË

Bir Kitap: Villette / Charlotte Brontë

BİR KİTAP: VİLLETTE / CHARLOTTE BRONT

"Hayatımızda bazı  önemli anları hatırlamak  her zaman zordur. 

Belirli noktalar, krizler,  belirli duygular, neşeler, kederler ve şaşkınlıklar tekrar gözden geçirildiğinde bize olduğundan daha şaşırtıcı, hızla çevrilen bir tekerlek gibi baş döndürücü, bulanık gelir."

Yağmurlu bir günde sevdiğim yazarlardan biri olan Charlotte Bronte'nin Villette (Geçmişin Gölgesinde) kitabını okuyup bitirdikden sonra yorumu ile geldim. Charlotte Bronte'nin en çok "Jane Eyre" kitabını  severek kaç dafa okudum ama "Villette" eseri de gizemleri, Protestan ve Katolik mezhebleri ile yalnız bir kadının dik ayakta durmasını anlatılan güzel bir kitap.

Kitapta Lucy Snow isminde genç bir kız ailesini erken kaybeder ve kendi ülkesi İngiltere'yi terk ederek Avrupa'nın Villette kentinde yatılı okulda ögretmenlik yapar. Burada Doktor John olan duyguları ile okulun edebiyat öğretmeni olan Mösyo Paul Emanuel'in, okulun Müdiresi Madam Beck'in zalim davranışları, Lucy Snow Protestan mezhebine ait ve Katoliklerin arasında ayakta kalabilecek mi? Sonradan Edebiyat öğretmeni Mösyo Paul Emanuel ile Lucy Snow arkadaş olurlar ve arkadaşlıktan aşka kader yol alırlar ama evlenmeleri için mezheplerinden yana zorluklar yaşarlar.

Madam Beck'in okulunda bir de ölmüş genç bir rahibenin ruhu gecelerce dolaşmaktadır. Kitabın sonunu merak eden sevgili dostlarım size Charlotte Bronte'nin "Villette" eserini okumalarını tavsiye ediyorum. Kitapla kalın. Sicak günlerden sonra yağmurun yağması iyi geldi.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi