KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 17-03-2023 18:14   Güncelleme : 17-03-2023 18:20

Bir Kitap: Surnâme / İskender Pala

Bayram Kılıç -BİR KİTAP: SURNÂME / İSKENDER PALA

Bir Kitap: Surnâme / İskender Pala

BİR KİTAP: SURNÂME / İSKENDER PALA 

Osmanlı zamanında padişah çocuklarının doğumu, şehzadelerin sünnet düğünü, padişah kızlarının düğünü gibi merasimleri anlatan eserlere Surnâme denir.

İskender Pala Surnâme adlı eserinde; bir padişahın üç şehzadesi ve dönemin çocukları için (3 bin kadar) için sünnet düğünü tertipler, sadrazam olma yarışında birbiriyle kıyasıya mücadele eden Kazasker ve Defterdar arasında düğün organizasyonu görevi defterdara verilir.

Kazasker ve Defterdar sürekli birbirinin kuyusunu kazarken bir zamanlar evini kundakladiklari bir saatçinin çocukları olan Nasrettin (Hasan) ve Nusrettin (Hüseyin) ile yolları kesişir... bakalım mücadeleden kim galip çıkacak...

İskender Pala eserinde müthiş birikimini, kaleminin güzelliğini dile getirmiş adeta... Son zamanlarda okuduğum en akıcı eserlerden diyebileceğim kitap sizi çok güzel bir ahenkle o dönemin içine çekiyor..

Her bölüm başında yer verilen Mesnevî'dekiler gibi güzel kıssadan hisse denilen hikâyeler de ayrı bir lezzet katmış çok beğendim kesinlikle tavsiye ederim...

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi