KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 04-02-2023 14:30   Güncelleme : 04-02-2023 14:38

Bir Kitap: Sürgün ve Aşk/ M. Sait Uluçay

Yazan: Dilek Özdemir -BİR KİTAP: SÜRGÜN ve AŞK / M.SAİT ULUÇAY

Bir Kitap: Sürgün ve Aşk/ M. Sait Uluçay

BİR KİTAP: SÜRGÜN ve AŞK / M.SAİT ULUÇAY 

Romanı büyük bir keyifle okudum ve bitirdim. 274 sayfa olan Sürgün ve Aşk Romanın Yazarı M. Sait Uluçay.

Romanın konusu, gerçek bir aile dramından yola çıkar. Kırım’dan Özbekistan’a sürgün edilen, sonra Türkiye’ye yerleşen bir ailenin hayat öyküsünü anlatmaktadır.

1941 yılında başlayan Alman Rus savaşı ve sonrasında başlatılan büyük bir soykırımı anlatan Yazar M, Sait Uluçay, 1944 yılında Rusya’da çıkartılan toplu sürgün kararnamesi ile başlatılan bir soykırımdan yola çıkarak Bulat ailesinin Özbekistan’da geçen 12 yıllık sürgün hayatından sonra Türkiye’ye kaçış hikâyesini ele almıştır.

Hayvan vagonlarıyla aç ve susuz bir şekilde sürgüne gönderilen ailelerin yaşadıklarına ayna tutan Yazar, Bulat’ın Türkiye’ye yerleşmelerini, Kızları Meryem’in yaşadığı aşkı, olayların geçtiği mekânları büyük bir ustalıkla işlemiştir.
Olay, Kırım’ın Yalta, Özbekistan’ın Kattakurgan, Türkiye’nin Mersin ve Erzurum şehirlerinde geçmektedir.

1941-1960 yılları arasında yaşanan olayları, olayların geçtiği mekânları, yöre kültürlerini büyük bir ustalıkla betimlenmiştir.

Yusuf’la Meryem’in Mersin’in Akotel'de başlayan destansı aşkı, sürükleyici tarzda kitapta ele alınmıştır. Hüzünler ölümler, dramalar insanı kitapla bütünleştiriyor.

Kullanılan akıcı dili sayesinde kitabı bir günde bitirmeden uyuyamadığımı belirtmem gerekir.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi