KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 04-06-2023 20:53

Bir Kitap: Ölüm Kapanı / Erkan Aksu

Yazan: Işıl Işık -BİR KİTAP: ÖLÜM KAPANI / ERKAN AKSU

Bir Kitap: Ölüm Kapanı / Erkan Aksu

BİR KİTAP: ÖLÜM KAPANI / ERKAN AKS

Bugün sizlere Beyaz Fil Yayınları'ndan çıkmış olan, Erkan Aksu'nun yazmış olduğu "ÖLÜM KAPANI" isimli gerilim romanıyla geldim.

Şu sıralar tesadüf eseri üst üste gerilim kitaplarıyla hemhal oldum.  Mutlu muyum? Evet, zira beyin jimnastiği, sorun çözme, zeka oyunları, çare bulma yeteneği, kurnazlıkta tilkiyle aynı çizgide yürümeyi, her hâline şükretmeyi, korkunun her hücrene işleyip adrenalin hormonunun üst seviyelerde ruhunun bedeninden yükselişini, heyecanın doruklarını, muhakeme gücünün buz pistindeki kayganlığını, çelişki, felsefe, mantık ve psikoloji üçlemesinde bildiklerinizle yeniden yüzleşmenizi, kuşkunun kâğıt kesiği acısını düşünmeyi, kanayan vicdanınıza pansuman yapmayı öğrenmiş oluyorsunuz. Bu yüzden gerilim, psikoloji türü sevmeyen sevgili okuyucu, ister istemez yaşam derslerinde master yapıyorsunuz. Hem de bedava! 

Şimdi gelelim "ÖLÜM KAPANI'na"
Valla bir yönetmen koltuğunda henüz vizyona çıkmamış ama benzerleri olan bir filmi birebir izliyormuşcasına oyunculara direktifler vererek ilerliyorsunuz. Neden yönetmen gibisiniz? Sebebi; duygular öyle sağlam size yansıyor ki! O ekran camı aradan kalkıyor. Düzenli, anlaşılır ve samimi bir dille satırlarda dronla uçuyorsunuz. 

Şimdi roman diyelim; John Steinbeck tarafından yazılmış bir novella (uzun hikâye)vardı ismi "FARELER VE İNSANLAR" diye, iki gezgin çiftlik işçisi olan George Milton ve Lennie Small’un büyük bunalım sırasında Kaliforniya’da yaşadıkları trajik olayları anlatan hani. İşte burada da Figo iri ve çok güçlü ama akli dengesi bozuk olan Lennie Small'a çok benziyor. George ile satın alacakları çiftlikte tavşan beslemeyi hayal eder Small. Yumuşak şeyleri sevdiğini zannederek öldürdüğü bir kadın, fare ve tavşan vardır. Figo'da öz annesi Meri'yi öldürmüş, az kalsın Baharı kıl payı ölümden dönmüş, beyaz kedisinin kayboluşu da babası sayesinde olmuştur. Karekterler tıpatıp aynı tek kelimelerle cümle kuramadan ardı arkası bitmeyen bir sevinç yumağında prangalı bir hâlde odasında hapis günleri yaşayan otuz yaşında bir çocuk gibi işkence günleri yaşar Figo. Saf, temiz, savunma güçü had safhada olmasına rağmen sekiz yaşında bir çocuğun korkaklığı ile çaresizdir. Ta ki sürpriz oda arkadaşı Bahar gelene dek.

Kocasının ihaneti sonrası Bahar arabasıyla Bursa'nın bir köyüne başını alıp gitmek ister. Karanlıkta yolunu kaybeder. Karşısına çıkan meçhul kişi onu nasıl kandırır? Hangi yola götürür? Gidilen çiftlikte neler yaşanır? Ölüm üçgeninde kimler sağ çıkar? Baharın çektiği acı ve eziyet karşısında kurtuluşu kimde arar? Yanlış değil doğru tarafta olsaydı ne değişirdi? Figo kim? Kaderleri nasıl kesişti? Hepsi "Ölüm Kapanı'nda". Heyecan doruklarda... 

İnsan her şeyi yapabilecek kapasiteye sahiptir. Aldanır, aldatır, kandırır, kanar, sever, nefret eder, bedenini satar, şerefini satar, ruhunu satar, şereflidir, haysiyetlidir, namusludur, iyilik yapar, kötülük yapar… Ölmek için kendi mezarını kazan, hem de büyük bir keyifle kazan çok az insan gördüm.

Peki, böyle birini gördüğünüzde yapmanız gerekeni biliyor musunuz?

Editör: Nezihat Keret 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi