KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 26-11-2022 19:56

Bir Kitap: Ketum / Ümit Polat

Yazan: Nisa Nur Kıztanır - BİR KİTAP: KETUM / ÜMİT POLAT

Bir Kitap: Ketum / Ümit Polat

BİR KİTAP: KETUM / ÜMİT POLAT 

Yazar, eserindeki öyküleri son derece gerçekçi bir şekilde kaleme almıştır. Bu da okuyucunun herhangi bir öyküyü okurken kendini öykü kahramanı gibi hissetmesine yol açarak kitabın etkileyiciliğini arttırmıştır.

Öykülerinde kurgu içinde kurguya yer veren yazar, öykülerin sonlarını okuyucuların beklemediği şekilde bitirerek aslında kitabın kapağını açtığımızda bizi karşılayan sözü vurgulamıştır: “ Hiçbir şey göründüğü gibi değildir.”

Yazar öykülerinde birçok konuyu ve duyguyu işlemiş olsa da genel olarak “köy yaşamı, miras kavgaları, kadın olmanın zorlukları, anne sevgisi” gibi konulara ağırlık vermiş ve her öykünün sonunda bizlere bir burukluk hissettirmiştir.

Ümit Polat, kendi okurlarını eğitip biçimlendirecek kadar başarılı bir yazar. Öyküyü okurken kurduğu dünyayı ve dünyanın insanlarını seviyorsunuz. Öykü kişilerini anlıyor ve onlarla bakıyorsunuz dünyaya. Her öykü sever  gibi ayrı ve özel bir öykünüz oluyor. Ben Ketum'u okurken özel hikâyemi seçmekte biraz zorlandım. Hangisini seçsem diğerine haksızlık olacakmış gibi hissettim. Ancak “Takip” ve “Tercih” beni diğerlerinden daha fazla yakaladı. 

Ketum; her kelimesi, her cümlesi itina ile yazılmış bir kitap. 16 öykü içinde hiçbirinin adı Ketum değil. Fakat anlayarak okuduğumuz zaman her bir öyküde ketumluk sezebiliyoruz. 

Dilde lezzet, kurguda başarı ve yaşanmış gerçekliği arayan her öykü sever başarılı bulacaktır Ketum'daki öyküleri.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi