KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 15-11-2022 23:28   Güncelleme : 15-11-2022 23:43

Bir Kitap: Ketum / Ümit Polat

Yazan: Hamiyet Su Kopartan -BİR KİTAP: KETUM / ÜMİT POLAT

Bir Kitap: Ketum / Ümit Polat

BİR KİTAP: KETUM / ÜMİT POLAT 

Kitabın Adı: Ketum
Yazarı: Ümit Polat 
Türü: Hikaye 
Sayfa Sayısı: 103
Yayınevi, Basım Yılı ve Yeri: Truva Yayınları, Ağustos 2022, İstanbul.  

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ümit Polat  Hocamızın ikinci hikaye kitabı Ketum. Toplam on altı hikayeden oluşan kitapta başlığı Ketum olan bir hikaye yoksa da tüm hikayelerde bir ketumluk var. Yazarın isim sembolizasyonu yaptığını düşünüyorum. 

Olay ve durum hikayelerinin iç içe verildiği, kurgu içinde kurgular yapılan hikâyeleri modern hikaye sevenlerin beğeniyle okuyacağını tahmin ediyorum. 

İlk hikaye "Balkona Tünemiş Şeytan Ruhu" bir yazarın balkonda yazı yazarken karşı komşuyla ilgili yazdığı hikayesinden bahsediyor. Günlük hayatta öğrencilerin yaşadığı üniversite sınavı, KPSS heyecanı, sınav sonrası moral bozukluğu konularından başlayan hikaye, hiç beklenmeyecek şekilde bitiyor. Zaten, baştan sona tüm hikayelerde ters köşe yapmış yazar, hiçbir hikayenin sonu okurun tahmin ettiği gibi bitmiyor. Truva Yayınları'nın sloganı da bu: "Hiçbir şey göründüğü gibi değildir. "

Hikaye ve romanlarda genellikle kahraman anlatıcıdan dinleriz olayı. Ben diliyle birinci kişi ya da üçüncü kişi ağzından anlatılır. "Keşif" isimli öyküde sen dili görüyoruz. 

"Gidenin Ardından" hikayesini okurken saatin, pencerenin, halının, sobanın, televizyonun, telefonun dile gelmesi hüzün veriyor insana. 

"Yuvasına Sürgün Huriye" hikayesinde bir kadının değil kadın, insan bile sayılmadan göçüp gitmesini başarılı bir teknik ve içten anlatımla vermiş yazar. Kadın hikayelerini genellikle kadınlar işlese de yazarın gerçekçi bakış açısı içleri acıtıyor. 

Köy hayatı, tarla işleri, miras konularının işlendiği kitapta kelimelerin yalınlığı dikkat çekiyor. Abartısız, sade bir anlatım hakim kitaba. Cümleler kısa ve risksiz olduğundan başarılı. 

Yazar Ümit Polat Hocama ve kalemine başarılar dilerim. 

...............

Ketum'u ve birbirinden anlamlı ayraçları hediye eden Sami Çelik  Beye, Ayfer Güney  Hanıma sonsuz teşekkürler...

Sanatta, edebiyatta, şiirde ve nice güzelliklerde buluşmak ümidiyle... Muhabbetle...

    

          

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi