KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 18-09-2022 21:17

Bir Kitap: Ketum / Ümit Polat

Yazan: Ayfer Güney - BİR KİTAP: KETUM / ÜMİT POLAT

Bir Kitap: Ketum / Ümit Polat

BİR KİTAP: KETUM / ÜMİT POLAT 

Truva Yayınları'ndan çıkan "Ketum" isimli eser; son dönemlerde okuduğum en başarılı öykü kitaplarından biri. Ümit Polat'ın kaleminden çıkan öyküler sizi etkilemeyi başarıyor. 

Çoğunlukla modern türde yazılmış olmasına rağmen   girift düğümlerle ya da imgelerle daraltmıyor, sıkmıyor.

Yazar, öykülerini çok iyi kurgulamış. Kurgulamış derken hayalden çok realist düşünceyle ifade etmiş. Eserde çoğunlukla kırsal temaları işlerken naturalist türde yazmış. Tabiatla barışık insanların küçük yaşam kesitlerini derinleştirerek  anlamı yayma tekniğini kullanmış. Hele ki öykülerin bir kısmının ters köşeyle bitmesi, okuyucuyu heyacanlandırıyor. Bir kısmı hikaye türüne daha yakın ama olay örgüsü ustaca işlendiği için öykü evreninden kopmamış. Dili ise sade ve akıcı; kolay anlaşılıyor.

Her kesime hitap eden öyküleri; liseliler de yetişkinler de büyük keyifle okuyabilir.

"DERS" isimli ikinci öykü beni çok etkiledi. Toprakla insanın ilişkisi bu kadar güzel anlatılır mı? Anlatmış...

"Gidenin Ardından" isimli öykü de bambaşka anlatım tekniğiyle karşımıza çıkıyor. Nİhayetinde ters köşe yaparak sona eriyor.
 
"Takip" ise bambaşka. Polisiye öykü  olarak yazılmış. Anlatım ve edebi üslûp burada farklı teknikle karşımıza çıkıyor. Kurgudan tam puan alıyor. Sonuna kadar ne olacağını kestiremiyorsunuz.

"Yuvasına Sürgün Huriler" başlıklı son öyküde duygulanmamak elde değil. Bugüne kadar hep bayan yazarların üstlendiği; kadına şiddeti ve erken yaşta kendisinden çok daha yaşlı birisiyle evlendirilmesini onlardan okurduk. Polat ise bir erkek yazar olarak tam da bu konuyu tüm duyarlılığıyla işlemiş. Bu tür trajedilerin önüne geçmek için yapılan mücadeleye kalemiyle destek olmuş. Bunu başka bir değer olarak görüyorum.

Öykü okumayı ve yazmayı seven herkese tavsiye ederim. Kütüphanenizin en önünde dursun çünkü dönüp dönüp bakacak ve okuyacaksınız.

Ketum asla "Ketum" değil. Cömertlikle  okuyucuya hitap ediyor.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi