KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 11-03-2024 22:00   Güncelleme : 12-03-2024 04:40

Bir Kitap: Karanlığın Kalbi / Joseph Conrad

Yazan: Alican Ger -BİR KİTAP: KARANLIĞIN KALBİ / JOSEPH CONRAD

Bir Kitap: Karanlığın Kalbi / Joseph Conrad

BİR KİTAP: KARANLIĞIN KALBİ / JOSEPH CONRAD

“Karanlığın Kalbi” kitabı 107 sayfa olmasına rağmen sanki 1000 sayfa gibi geldi ve konusu o kadar çok yavaş ilerledi ki, anlatamam. Yine de, bu tarz okumayı severlere tavsiye edebileceğim bir kitap.

Konusuna gelecek olursak…

Bir gezi teknesiyle, dört kişi yola koyulur. Bu yolcuları birbirlerine bağlayan en önemli şey denizdir. Bunlar arasında hem denizci hem de seyyah olan Marlow, Kongo nehriden Afrika topraklarına yaptığı yolculuğu tüm detaylarıyla anlatmaya başlar. Hikayesi hem hüzünlü hem de dehşet vericidir. Her şey Avrupa merkezli bir ticari kuruluşun kaptanı olarak göreve alınmasıyla başlamıştır.

Şirket kaptanlarından birisi yetkililerle çıkan bir çatışmada öldürülmüş ve yerine Marlow kaptan olarak atanmıştır. Afrika yolculuğunda yaşamı boyunca zihninden silinmeyecek olaylarla karşılaşmıştır. Sömürge düzenine tanıklık etmiş, fildişi ticaretiyle uğraşan ve büyük şirketlerden birinin yöneticiliğini yapan Bay Kurtz ile yakından ilgilenmiştir. Yerliler üzerinde olandışı bir nüfuzu olan Kurtz ağır hastalanmış ve Marlow onu ülkesine götürmek üzere harekete geçmiştir.

Sömürünün hikayesi olarak görünebilecek bir kitap. Okuması zor bir kitaptı ama yine de yorumu size bırakıyorum.

Sağlıcakla, sevgiyle ve kitapla kalın…

“Yaşamın değişen mucizesini bir sır perdesi değil, aşağılayıcı bir tavır örter; çünkü bir denizci için gizemli tek şey, hayatındaki tek sevgili, kader kadar anlaşılmaz olan denizdir.”

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi