KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 12-12-2022 21:31

Bir Kitap: Gitme / Davıd Machado

Yazan: Işıl Işık -BİR KİTAP: GİTME / DAVID MACHADO 

Bir Kitap: Gitme / Davıd Machado

BİR KİTAP: GİTME / DAVID MACHADO 

Bugün sizlere Soysal Yayınevi'nden çıkan David Machado'ya ait GİTME isimli romanla geldim. Çevirisi Pelin Doygun'a ait. David Machado, Portekizli bir yazar. Lizbon'da doğmuş ve tam zamanlı bir meslek olarak yazmaya başlamadan önce ISEG Lizbon'da ekonomi okumuş. Machado ilk olarak, ikisi edebiyat ödülü kazanan çocuk kitaplarıyla ün kazanmış.

Öncelikle, bu kitap beni dinlendiridi, yeniledi, umut ve huzur verdi, mutlu etti. Hani bazı kıyafetler vardır beden ölçüsü olmaz kadın erkek giyebilir. Herkese rahatlıkla uyar.

Bu romanda çocuk yaşlardan başlayıp, en yaşlı kesime kadar okunabilir cinsten. Ben içimdeki büyümeyen kız çocuğunu çok sevindirdim. Tomas ve gergedanın çıktığı iyilik yolunda üçüncü kişiydim sanki. Her satırı bir çizgi roman okuyormuşcasına hayâl ederek noktaladım.

Sanki heyecanlı bir film izlemiştim. Kâh üzüldüm, kâh kendimce yol gösterdim, kâh heyecanlandım, kâh korktum. En çokta umud etmenin, beklemenin ve sevginin yaşamın gerçek kaynağı olduğunu gördüm. Bazı kitaplar gökyüzünün sadece mavi bulutlarını gösterirken "GİTME" ise, pembe bulutların da varlığını okuyucuya hissettiriyor. Yani yeniden çocukluk yıllarının o saf, temiz, duru, sıcak ve samimi günlerine götürüyor. Uykuya dalmadan önce sıcak yatağında Tomas ve gergedanın maceralarını büyük keyifle dinleyen bir çocuğun rahatlığına kavuşmak isteyenlerin adresi diyebilirim.

Şimdi kısaca konusuna geçmek isterim:

GİTME olasılıksız bir arkadaşlığın hikâyesi, kaybın verdiği kalp kırıklığı ve arkadaşlığın iyileştirici gücü hakkında dokunaklı ve büyüleyici bir hikâye.

Tomas, babasının ölümünden sonra onun yüzünden kötü şeylerin olduğuna inanıyor; annesini ve arkadaşlarını korumak için hayatı boyunca yaşadığı yeri terk etmeye karar verir. Ancak ülke bir kasırgaya yakalanır ve bir günden diğerine, çocuk kendini harabelerin ve sellerin ortasında, kayıp ve çaresiz bulur. Ancak, trajedinin ortasında en beklenmedik arkadaşları bulacaktır. Can dostu bebek gergedanla maceradan maceraya atılacak yeniden çiftliklerine döneceklerdir.

Bu iyilik yolculuğunda okuyucuyu çocukluğunun ayak izlerinde yürüten bu eşsiz çizgi roman tadındaki kitap tam size göre. Bu sıcaklığı yaşamak ve  nefeslenmek isterseniz "GİTME" güzel bir seçenek.

Birkaç alıntı : 

"Babam bana içgüdülerle ilgili her şeyi öğretti. Vücudun bilgeliğine inanıyordu ve önemli şeylere midesiyle, kalbiyle, kaslarıyla karar verirdi.Gülerek dedi ki kafayla düşünmek neredeyse her zaman bir şeyin olmasını engeller." (say. 31)

Babam insanların her şeye alıştığını söylerdi. Aynı şekilde cehenneme de. "Direncin, aklının boyutları kadar ve aklın da var olan her şeyden çok daha büyük," derdi. (say. 93)

Tomas, babasının hep söylediği bir şeyi hatırladı ve bu durum için uygun olup olmadığından emin olmamasına rağmen, adama aynısını tekrarladı:
"Bir şeyi sevdiğimizi anlamanın tek yolu onsuz kalmaktır." (say. 120)

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi