KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 21-03-2023 15:53

Bir Kitap: Dolunay'da Vuslat / Murat Bulut

Yazan: Işıl Işık: BİR KİTAP: DOLUNAY'DA VUSLAT / MURAT BULUT

Bir Kitap: Dolunay'da Vuslat / Murat Bulut

BİR KİTAP: DOLUNAY'DA VUSLAT / MURAT BULUT

Öncelikle vuslat ne demek? Onu açıklamak isterim. Gerçi bilindik bir söz. Çoğumuz anlamını biliyordur diye düşünüyorum. Vuslat: (sevgiliye) ulaşma, erişme, kavuşma demek. Hemen bu minvalde Mevlana'nın sözüyle kelimeyi pekiştirelim. “Senin aşktan yana nasibin varsa dokunsan da yanacaksın dokunmadan da. İyi bil ki bazıları hasrette yanar, bazıları da vuslatta!”

Beden ve ruh savaş halindedir diyor kapak resminde. Nedendir diye başladım okumaya. Cevabı satırlarda buldum elbet. Bu roman içsel yolculuğun manevi hazzına erdiren, maddeden manaya taşıyan, ruhu arındıran vücut elbisesini çıkarıp aslolan duyguları tüm çıplaklığıyla kalp gözüyle gördüren bir kitap. Yılmaz'ın dolunayda bulunan sırçalı köşkte, kızıl saçlı beyaz elbiseli karısı Arzu'ya varışını anlatan ulvi bir hikâye. Sonsuz bir çaba, sonsuzda buluşma. Dizelerde kayboldum. Ruhum bir sihirli lambada sıkışmış da kurtuluşa ermek istiyordu. Yani bedenim bana ağır gelmiş, biran evvel uçmak azad olmak istiyor gibiydi. Sonra anladıklarımı Yılmaz'ın vücuduna süzülüp  hislerini kaleme almakla huzura, nihayete erdi yüreğimin yangını.

Aşktan önce ve aşktan sonra aynı kalmışsak yeterince sevmemişiz demektir...Aşk'a hasıl olmak tüm bedenin ve dahi yaşamsal tüm hücrelerin aşkla hemhal olup aldığın her nefes sayısınca vuslata erme çabasıdır. Kendinle başbaşa kaldığında duyduğun özlem hasret yangınların içinde bir damla suyun hayalini kurmaktır. Candan vermek verdiğin solukta boğulmaktır. Acı kanayış aşkın çiy taneleri. Onlar geceden gönül kabına dolar ve seher vakti bir katre yaprağın ucunda göz yaşı olup damar damar can suyu olup toprağa kavuşurlar. Aldığında değil o zaten senin koluna kanadına beynine ruhuna aşılanmış ulanmıştır artık. Eğer böyle değilse aşkın öncesi ve sonrası hiç olmamıştır. Benliğin bitip bizliğin yitik ülkesine yolcu olmak orada tüm imkansızlıklar içinde bir nefesi paylaşmak...Ruhunu varlığını hiçliğe adamak. Zamandan uykudan mekandan tenzih edip arınmış bedenlerin harcıdır sevda...

Dolunay'ın içinde Vuslatlar  Vadisi'ne inanan Yılmaz'ın yılmadan sevgiliye kavuşmasının çileli hikâyesinde başından geçenleri içiniz sızlayarak okuyacaksınız.

Yaprak misali titreyen, vuslata ermeye adanmış kalplerin reçetesi "Dolunay'da Vuslat" okuyucusuna en saf haliyle sunulmuş.

Ben, sevgilim sevgilim de ben olmuşuz. İkimiz bir beden içine girmişiz iki ruh olmuşuz.

Şemsi Tebrîzî (say. 15)

Yalanın sözü, yılanın dili gibi çataldır. Çatalın biri doğru söyler gibi yapar kandırır, gizlidir, umut verir, peşinden sürükler ve uyuşturur. Diğeri ise özüdür, Zehri uyuşan akla saplar. (say. 118)

Kendi derinlerine hiç inmeyenler, hep karşılarındakileri incitirler. Özü bilmeyen, hiçbir zaman gerçeği anlayamaz. (say. 110)

Hakkaniyetin değil, güçlünün, kalabalığın ve bağıranın haklı olduğu bir dünya. (say. 109)

İnsanın ruhu, kullandığı, bağ kurduğu, şefkatli davrandığı eşyalara sinerdi. (say. 66)

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi