KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 29-04-2023 16:59   Güncelleme : 29-04-2023 21:59

Bir Kitap: Acı Günler-1 / Osman Akdere

Yazan: Dilek Özdemir -BİR KİTAP: ACI GÜNLER -1 / OSMAN AKDERE

Bir Kitap: Acı Günler-1 / Osman Akdere

BİR KİTAP: ACI GÜNLER -1 / OSMAN AKDERE  

1980 darbe öncesi Türkiye. 
Yer Dil Tarih-Coğrafya Fakültesi. Öğrenciler kapıları yere yakın pencereleri sıralarla ve masalarla kapatmışlar, dışarıdan içeriye girişi tıkamışlardı. Kendileri de üst kattaki pencerelerden slogan atmakta afişleri göstermekteydiler.

Daha önceden hazırladıkları taşları, dışarıda okula girmek için mücadele veren karşıt grubun üzerine taş yağdırmaktaydılar. İçeridekiler direnmekte, dışardakiler ise saldırmaktaydı. Polis ise dışarıdan otobüslerinde,  minibüslerinde, leopar tanklarında sohbet etmekte, hiçbir şey olmamış gibi film seyretmekteydiler.

Ülkenin kaderinde yaratılmakta olan suni kriz giderek büyümekte, en küçüğünden en büyüğüne kadar tüm kesimleri etkilemekteydi. Ülke öyle acil duruma düşürülmüş ki polisi bölünmüş ve parçalanmış; asker duygusunu bir tarafa atmış sanki bir şeyler bekleyen bir pozisyonda sadece seyretmekle yetinmekteydi.

Utanç verici bu tablonun mutlu seyircileri ise maalesef ellerinde viski, dudaklarında puroyla dışarıdan olanları keyifle, zevkle seyretmekteydiler. Üniversitelerde okuyan; zeki, başarılı, karizmatik ülke gençlerini çeşitli entrikalar ve tuzaklarla kirli emellerine kurban edip. Sağ-sol-Kürt ayrışımıyla bölücülüğe itiyorlardı.

"Arkası Yarın" ve " İkiyüz Kod Nolu" program neyi ifade ediyordu?

Polisler, askeriyedeki çürük elmalar, vekiller; devletin çeşitli birimlerindeki insanları; bol para, çeşitli vaadlerle kendilerine itaat ettiriliyordu. Türkiye'yi bölüp, parçalayıp, küçültmek, yönetmek, ülkenin yer altı, yer üstü zenginliklerini emperyalist, küresel güçler; kendi ülkesinin vatandaşları refah mutlu yaşasın diye ülkemizi sömürmeye çalışıyorlardı.

Ali holde aile fotoğraflarını görünce; bana birşey olursa  diye sevdiği Asuman'a neden? Süheyla teyzesi ve annesini buluşturmasını istemişti?

Ali'nin sevdiği Asuman kardeşi gibi sevdiği Nermin, Komiser Hamdi; bu üçünün ortak sırrı neydi?

Sloganlar, afişler, ölümler, tuzaklar, entrikalar, sırlar, katiller, hainler, sevdalılar, sevdikleri ölmüş hamile kadınlar, barikatlar, yürüyüşler, operasyonlar.

Roman kitabında; hepsinin daha fazlası var. Mükemmel bir üslup, akıcılığa sahip bir eser.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi