GEZİ YAZISI
Giriş Tarihi : 11-10-2022 20:54

Dalyan’dan İzlenimlerim

Yazan: Nevin Bahtışen - DALYAN'DAN İZLENİMLERİM

Dalyan’dan İzlenimlerim

DALYAN'DAN İZLENİMLERİM

Etrafı deniz ve göl ile çevrelenmiş yeşilin içinde gizemli duruşuyla Muğla’nın güzel ilçelerinden biri olan Dalyan, sürprizlerle dolu.

Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki Kaunos Antik kenti.

Otelimizde sabah saat 08.00 da başlayan kahvaltı, saat 10.00 kadar devam ediyor olsada oğlumla birlikte sabırsızlıkla erkenden yola koyulduk. Yeşilliğin içine gömülü yerleşim yerin sokaklarından ilerleyerek yeşil bir suyla karşılaştık mini bir arabalı vapuru ile karşı yakaya geçtik. 

2300 yıllık Kaunos Kral mezarları, karşımızda bizi karşıladı. Ancak uzaktan bakmak biraz hayal kırıklığına uğrattı. Karşı dağın yamacındaki gösterişli ve gizemli mezarları korumak ve ulaşımının olanaksız oluşundan merakımız daha çok artmış bir şekilde seyrettik ve bir kaç fotoğrafını çektik.

Niye bu kadar yükseye mezarlarını yapma ihtiyacı duymuşlar?

Yaşarken ki sahip oldukları gücün farkını, mezarlarını da yükseye yaparak bir ayrıcalık  bir ihtişam yaratma çabası olabilir mi?
Hani şu bizim bildiğimiz, bitip tükenmeyen ego tatmini için mi? Bilmem.

Yalnız muhteşem bir görüntü, acaba orada yattıklarını biliyorlar mı? Acaba mutlular mı? Bilmiyorum. Kralları daha fazla rahatsız etmeden biraz ilerde bir başka muhteşem gizemin içinde bulduk kendimizi.

Tabii ki UNESCO  Dünya Mirası Geçici Listesinde ki yer olan Kaunos Antik Kentin içinde, Krallardan kenti gezip görmek iznini aldık.
Tarihin derinliklerinde kaybolmak müthiş bir duygu, zaman durmuş gibiydi.

Güneşin, ateşin, sanatın… ve kehanet yeteneğine sahip Apollon Kutsal alanına varıyorsunuz. Apollo'nun efsanelerini artık siz düşünün. Olmazsa olmaz Demeter terasına varıyorsunuz. Yunan mitolojisinde tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin Tanrıçası Demeter’i düşünün o terasta ne bereketli zamanları geçmiştir. Roma Hamamı ve daha bir çok kalıntı var gidip görülmesi gereken.

Dalyan’ın ipeksi kumuyla İztuzu plajı görülmeye ve bir seferde olsa denizine girilmesi gereken çok güzel bir yer. Suyunun birden derinleşmeyen kum ve suyu ile doyasıya vakit geçireceğiniz bir yer.

Deniz suyunun vücuda faydaları say say bitmez, ruhunuz ayrı dinginleşir, suyun nemi ile gençleşen bir ten. Çok yanmamak şartı ile bronzlaşmak insana fit bir görüntü sağlar.

Yaklaşmanıza izin verilmese de Caretta carettaların yaşam alanı. Yeni doğan yavru Carettaların denize ulaşma telaşları görmeye değer.

Bu kadar heyecanın peşinde koşarken tatil süremiz dolmuş. İstemesekte geri evimize dönmek zorundayız, hayat devam ediyor. Biraz ara verdiğimiz sorumluluklarımız bizi bekliyordu.
Bu tatilin tekrarını herkes için dileyerek hoşça kalın diliyorum.

                                                                                            

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi