KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 08-05-2023 19:21

Bir Kitap: Önce Çocuklar ve Kadınlar / Sunay Akın

Yazan: Arzu Ortaören -BİR KİTAP: ÖNCE ÇOCUKLAR ve KADINLAR / SUNAY AKIN

Bir Kitap: Önce Çocuklar ve Kadınlar / Sunay Akın

BİR KİTAP: ÖNCE ÇOCUKLAR ve KADINLAR / SUNAY AKIN
 

Halatlar sandalı denize indirirken, güvertede kalan babasına bakan bir çocuk, "Yunuslar ona yardım ederler, değil mi?.." diye sorar annesine.

Kapak tasarımından anlaşılacağı üzere denizlere, okyanuslara, derinlere yolculuk yaptık bu kez sayın Sunay Akın kalemi ile. Sevgili Fatma eşlik etti bana bu yolculukta. Çok teşekkür ediyorum canım benim. Her bölümü ayrı bir bilgi hazinesi, ayrı bir serüvendi. Nicelerinde bir arada olmak dileğiyle sevgiler yolluyorum kucak dolusu. 

Bandırma Vapurundan Titanic'e; Ertuğrul Fırkateyninden Struma'ya; Dumlupınar Denizaltısından Yavuz ve Midilli gemilerine pek çok yolculuk yaptık açık denizlerde. Bazılarını elbet biliyoruz ama Sunay beyin o özel anlatımı ile pek bilinmeyen ayrıntıları öğrendik.

Ünü okyanusu aşan Koca Yusuf'u bilmeyen yoktur elbet. Sırtı mindere gelmeyen ünlü güreşçi, Amerika şampiyonunu yendikten sonra dönüş yolculuğunda bindiği geminin geçirdiği kaza sonucu Atlas Okyanusu'nda kaybolur. Kimbilir sırtüstü değil yüzükoyun yatıyordur bir Rus güreşçinin dediği gibi derinlerde.

Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit olan denizcilerden biri olan Süvari Ali beye, Cumhuriyetin en önemli değerlerinden biri olan torunu Hasan Ali Yücel'e ve büyük dedesini yutan dalgalar gibi öfkeli şiirler yazacak olan Can Yücel'e selam verdik bir başka öyküde.

Denizler, okyanuslar denince elbette Kaptan Jacques-Yves Cousteau'nun hayatından kesitlere değinilmeden olmazdı ki yazarımız kitabı o büyük kaptana ithaf etmiş.

Bir ülkenin kaderini değiştiren, gelmiş geçmiş en büyük lider Mustafa Kemal Atatürk'ü taşıyan Bandırma vapurunun hikayesi, bu yorgun vapurun usta kaptanı İsmail Hakkı'nın anlatıldığı bölüm en sevdiğim bölümdü diyebilirim.

Batan ilk denizaltımız Atılay, Nazım Hikmet ve Deniz Harp Okulu yılları, Yahya Kaptan, Atıf Kaptan, Moby Dick, Armatör Onasis, balina avcılığı (katliamı demek daha doğru bir ifade sanırım) ve daha neler neler. 

Yine pek çok isim ve bilgi ile dolu uzun bir yolculuktu. Okuyun, okutun bu özel kalemi.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi