KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 30-12-2022 17:59

Bir Kitap: Geçmişi Beklemek / Üzeyir Karahasanoğlu

Yazan: Elmas Tunç -BİR KİTAP: GEÇMİŞİ BEKLEMEK / ÜZEYİR KARAHASANOĞLU

Bir Kitap: Geçmişi Beklemek / Üzeyir Karahasanoğlu

BİR KİTAP: GEÇMİŞİ BEKLEMEK / ÜZEYİR KARAHASANOĞLU 

Üzeyir Karahasanoğlu'nun on dört öyküden oluşmuş "Geçmişi Beklemek" isimli kitabı doksan dört sayfa. Ayrıca özellikle belirtmek isterim ki 2022 Sennur Sezer Emek Direniş öykü ödülünü kazanmış bir eser.

Öykü kitaplarının benim için kıymeti, romanlara nazaran  her daim daha öndedir. Bilenler bilir. Bu kitapta yazarın, öykülerinin nihayetini okurun muhayyilesine bırakmasını, sezdirerek anlatmasını sevdim. İlk öykü "Zamansız" otuz yılını mahkumiyetle geçirmiş birisi olan Ayhan' merkeze alıyor. Ercan ona "tedavülden kalkmış bir adam" benzetmesi yapıyor. Okurken  hayata bakışınızı sorguluyorsunuz.

"Mezgin'in Kısa Tarihi" beni en çok yaralayan öyküsü oldu. Sığınmacı olarak geldiği ülkede dil bilmeyen on iki yaşında bir kız çocuğunun trajik hikâyesini okumayı bilmem ki yüreğiniz nasıl kaldıracak. Farklı bir kardeş hikâyesini ele alan "Rüstem Çıkmazı" ve bir şoförün, "ölümün kardeşidir" dedikleri uykuyla mücadelesine değinen "Narkolepsi" öyküleri de bende diğerlerine nispeten daha fazla iz bırakan hikâyelerdi. Elbette her birini tek tek izaha kalksam sığdıramam. Ancak özetleyebilirim.

Keyifle değil belki fakat hüzünle okuyacağınız, üzerine kafa yoracağınız bir kitap olduğunu söyleyebilirim ve herkese tavsiye ederim.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi