BİYOGRAFİ
Giriş Tarihi : 29-02-2024 16:05

Yaşar Kemal / Hasan Hüseyin Akyol

Yazan: Hasan Hüseyin Akyol -YAŞAR KEMAL

Yaşar Kemal / Hasan Hüseyin Akyol

YAŞAR KEMAL

Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal, 1926 yılında  Osmaniye'nin Kadirli İlçesine bağlı Gökçedam köyünde doğdu. Ortaokul son sınıfta iken okulu bıraktı. Irgatlık, vekil öğretmenlik, kütüphane memurluğu görevlerinde bulundu.

Henüz on beş yaşındayken, Pertev Naili Boratav, Abidin Dino ve Arif Dino gibi sanatçı ve yazarlarla iletişim kurdu. 1943 yılında, halkbilim (folklor) derlemesi olan ilk kitabı Ağıtlar'ı yayınladı.

Askerliğini yaptıktan sonra, Fransızlara ait Havagazı Şirketi'nde gaz kontrol memuru olarak çalıştı. Sonra yeniden doğum yeri Kadirli’ye döndü.

1951-63 yılları arasında Cumhuriyet Gazetesi'nde fıkra ve röportaj yazarı olarak çalıştı. Bu arada ilk öykü kitabı Sarı Sıcak'ı ve İnce Memed romanını yayınladı.

Türkiye İşçi Partisi'nde Genel Yönetim Kurulu Üyeliği, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. 1973 yılında kurulan Türkiye Yazarlar Sendikası'nın ilk Genel Başkanlığını, 1988 yılında kurulan Pen Yazarlar Derneği'nin ilk başkanlığını yaptı.

Ulusal ve uluslararası olmak üzere, yirminin üzerinde ödül aldı. Yapıtları kırkı aşkın dile çevrilen Yaşar Kemal, yalnızca Türk Edebiyatının değil, dünya edebiyatının da önde gelen isimlerinden biri sayılmaktadır.

Daha çok roman ve öykü yazarı olarak bilinen Yaşar Kemal’in, yalın, anlamlı ve çok güzel şiirleri de vardır. “Bugünlerde Bahar İndi” tek şiir kitabıdır.

28 Şubat 2015 tarihinde yaşama veda eden Yaşar Kemal’i rahmetle ve saygıyla anıyoruz.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi