DENEME
Giriş Tarihi : 15-11-2022 16:36

Şifahanelerimiz

Yazan: Şükrü Doruk -ŞİFAHANELERİMİZ

Şifahanelerimiz

ŞİFAHANELERİMİZ 

Bekir Develi’nin hazırlayıp sunduğu” Peynir Gemisi” adlı programda klinik psikolog Dr. Mehmet Dinç’i keyifle izledim. 

Sunucu ;psikolojik bozukluklar  ile ilgili kitap yazan psikoterapist ve psikiyatristlerin seçtikleri ekollerin batı tandanslı olduklarından bahisle bizim medeniyetimiz ruh bilimine ilişkin bir şey söylememiş mi, sorusunu sordu! Dr Mehmet Dinç; orta çağ çok karanlık bir dönemdir Avrupa için. O dönemde psikolojik tedaviler insanı şeytanlaştırma üzerine kurgulanmış, aynı dönem  Osmanlılarda; en bilineni Edirne'deki şifahanede müzik,sıcak su, su sesi,güzel kokular ile tedavi var. Onun öncesinde Selçuklularda Kayseri’deki hastanelerde tedavi var. Yine Selçuklularda bir köyde bir insan psikolojik sorun yaşıyorsa o köyden vergi alınmıyor, siz bu insana bakın diye... 

Bir paragraf açarak Ayfer Güney’in Oyalı Kase Romanı’ndan da bahsetmek gerekiyor, sanırım. Son yıllarda okuduğum en güzel romanlardan biri Oyalı Kase. Kurgusu çok başarılı olan bu romanda; roman kahramanlarının ağzından Edirne Şifahanesi’nde uygulanan tedavi yöntemleri anlatılıyor. Aynı dönem Avrupa’sında uygulanan yöntemlerin perişanlığı da gözler önüne seriliyor.

Tarihimiz ve medeniyetimiz hakkında araştırmalar yaparak bu miras üzerine eserler ortaya koymalıyız. Çünkü ;aslanlar hikayesini yazıncaya kadar avcılar “başarı hikâyelerini” anlatacaktır.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi