DENEME
Giriş Tarihi : 07-04-2024 01:34   Güncelleme : 07-04-2024 16:38

Oruç Tutabilmek / Aydın Hanzala

Yazan: Aydın Hanzala -ORUÇ TUTABİLMEK

Oruç Tutabilmek / Aydın Hanzala

ORUÇ TUTABİLMEK

Oruç bize nasıl bir algı vermek istiyor?

Oruç bir açlık sınavı mı, aç olanları düşünmek, onların açlığını anlamak için fiili bir prova mı? Zannımca bu yaklaşımlar elbette göz önünde bulundurulabilir fakat yeterli olduğunu düşünmüyorum.

Orucun ne olduğunu, nasıl bir mesaj vermek istediğini daha iyi idrak edebilmek için; oruç tutarken neler yapılabildiğine ve nelerin yasaklandığına odaklanarak anlamak ve görmek mümkündür.

Tüm oruç çeşitlerinde, oruçluyken bazı helal/mubah olan şeylerin dahi yasaklandığını ve bu yasaklara belirlenen zaman diliminde uyulduğunu herkes biliyor. Yemek yimek, su içmek, cima etmek gibi orucu bozan şeylerden oruç tutanlar tamamen uzak duruyor.

Bu durumda oruç, yasaklılığı sembolize etmiyor mu? Yani oruç bize şöyle demiyor mu; "Siz beni ifa ederken nasıl ki serbest değilsiniz, her istediğinizi yapamıyorsunuz, kısıtlamalar yaşıyorsunuz, özgürlüğünüze ara veriyorsunuz, öyle ki yemekten, içmekten, eşinizden uzak duruyorsunuz ya? İşte ramazan ayı dışında da tam anlamıyla bir serbestiyetiniz, fütursuzca bir özgürlüğünüz söz konusu değildir." mesajını verir.

Oruç fani dünyada ilahi hudutlara riayet ederek yaşamak, nefse gem vurmak, insanlığımızı korumak, özümüzü temiz tutmak, kirliliğe bulaşmamak gibi bir yaşamın fiili provasıdır.

Sınırlı bir dünyada sınırsızca yaşamaktan sakınma eğitimi ve farkındalığıdır.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi