DENEME
Giriş Tarihi : 10-04-2023 00:53

Mayınlı Alanda Yönetim

Yazan: Şükrü Doruk -MAYINLI ALANDA YÖNETİM

Mayınlı Alanda Yönetim

MAYINLI ALANDA YÖNETİM 

Toplum bilimciler dirlik-düzen için kurallar konulması ve bu kuralların uygulanmasının zorunluluğundan bahsederler. Bireyler de bunun gerekliliğini kabul ederler. Kural koyucu kuralların uygulanması esnasında çıkabilecek uyumsuzluklar için de yaptırımlar belirler.  Kuralların belirlenmesi konusunda toplumsal mutabakat vardır.

İş kuralların uygulanmasına gelince işler pek planlandığı gibi gitmez! Çünkü orada bazen uygulayıcı bazen de bireyler için mayınlı alanlar olabilir. 

Kuralların ihlâl edildiği alan yönetici için de sorun çıkarması muhtemel bir alan ise;  ya gerekli yaptırımı uygulayacak ya da bahanelere sığınacaktır. Bunu bir örnekle açıklayalım: Yaptırım gerektiren bir kural ihlali olsun. Yönetici yaptırımı uygularsa kendisi içinde sorun olacak olsun ve buna rağmen gereken yaptırımı uygulasın. Toplumun bir kısmı için uygulanan yaptırım beklenen sonucu vermiyorsa;  yönetici eleştirilmeye devam edilecektir! Kendisinden belirlenen yaptırımdan fazlasını yapması talep edilecektir! Halbuki bu zulümdür. Böyle bir işe kalkışırsa da zalim olmakla suçlanacaktır!

Adil yönetici kurallardan sapmalarda yaptırımları (doğuracağı sonuçlar bakımından) lehine de olsa aleyhine de olsa uygulayan yöneticidir. Aleyhine sonuç verebilecek yaptırımları uygulamak yerine bahanelere sığınması; uygulayıcı için sonun başlangıcıdır.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi