KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 30-08-2023 00:49   Güncelleme : 30-08-2023 06:04

Hayat Devam Ediyor İsimli Hatırat Üzerine Kısa Bir Yorum / Yusuf Sarıkaya

Yazan: Yusuf Sarıkaya -HAYAT DEVAM EDİYOR (HAYRİ BOSTAN) İSİMLİ HATIRAT ÜZERİNE KISA BİR YORUM

Hayat Devam Ediyor İsimli Hatırat Üzerine Kısa Bir Yorum / Yusuf Sarıkaya

HAYAT DEVAM EDİYOR İSİMLİ HATIRAT ÜZERİNE KISA BİR YORUM

Değerli dostum Hayri Bostan’ın en son Truva Yayın Kuruluşu markası olan Emre Yayınları'ndan çıkan kitabını okudum. Hayri Bey çok okuyup yazan emekli bir öğretmen arkadaşımız. Sarıyer İmam-Hatip Lisesinde daha yakinen tanıştık. Aslında ikimiz de Bursa Yüksek İslam Enstitüsü mezunuyuz. Yani yüksekokulda ilmi şeceremiz aynıdır. Çok sevdiğimiz güzide hocalardan beslendik.

Sonra çok samimi dost olduk. Hatta bana hatalarını düzeltme yetkisi bile verdi. Bu nedenle hamsi yiyenlerin ortak özelliği olan ani çıkışlarını daima düzeltirim. Neyse konumuza geçelim.

Hayri Bey, çocukluğunu anlatırken sanki beni veya bizleri anlatmış. Gerçi O’nun babasının hayatta olması bile benden bir tık daha iyi durumda olması demektir ama okumak için çırpınışı çok ibret verici bir hadise. Sebil Gıda Pazarı bir Karadenizlinin girişimci ruhunun yansımasıdır.

Biz Orta Anadolu insanında bunu göremezsiniz. Biz düz ovaların adamıyız. Riski sevmeyiz. Ama Karadeniz uşağı coğrafyası gereği riskin içinde doğup büyür. “Coğrafya Kaderdir.” Sosyolojik gerçeği burada temayüz eder. Hayat Devam Ediyor isimli eserinde konu ettiği fotoğrafçılığı da bu fikrimi doğrulamaktadır.

Değerli dostumun Gözlerim Yollarda Kaldı isimli eserini de okudum. Daha çok seyahatlerini anlattığı bu eserini ve Hayat Devam Ediyor eserini Truva Yayınları Sahibi öğrencimiz Sami Çelik ve evladı Emre Çelik yayınladı. Ne güzel bir iş çıkardılar. Allah razı olsun.

Hayri Bey dostumun ilk evladı Zeynep’in vefatı bir baba ve anne için çok acı verici. Bu acısını şiire dökmüş. Allah kimseye evlat acısı vermesin. Acıyı derinden hissettikleri yazdığı şiirde çok belirgin anlaşılıyor. İnşallah kendilerine şefaatçi olur.

“AY ÇİÇEĞİM” başlıklı bölüm bir çocuğun duygularını yansıtan çok güzel bir hatıra olarak karşımıza çıkıyor.

17 Ağustos 1999 depremi eserin en acıklı ve dayanılması güç bir afetin kelimelerle vücut bulduğu anlatım olarak görülüyor eserde. Allah dayanma gücü versin. Kardeşini, yengesini, yeğenini, mahalle komşularını kaybetmesi dayanılması güç imtihanlar.

Bu dönemde yaşadığı acılar Hayri Bey dostumu epey yaşlandırmıştır. Ben çok uzakta olunca ilgilenemedim. Mahcubum. Evet, telefon edip hal hatır sorduk ama imkânım olsaydı da daha yakınlarında olabilseydim. Allah ölenlere rahmet eylesin. Kalanlara sabırlar versin.

Depremdeki olumsuzluklara temas etmiş. Maalesef hükümet o depremde çökmüş ancak üç gün sonra kendine gelebilmiş ama yine de STK’lar daha fazla iş görmüştü. 6 Şubat 2023’te on bir ili görülmedik bir afetle yerle bir eden depremde ise güçlü hükümet dünyada eşi benzeri görülmeyecek tarzda vaziyete el koyup acımızı onurlu ve güçlü devlet olarak sabra ve metanete dönüştürmüştür. Allah her türlü afetlerden hepimizi korusun.

Eserinde bazı arkadaşlarına yer vererek kadirşinaslık göstermiş.  Acizane bana da yer vermesi ve hak etmediğim övgülerle taltif etmesi nedeniyle teşekkür ederim.

Hayri Bey dostumun yayımlanmış çocuk masalları, Arapçadan çeviri yaptığı roman ve daha pek çok çalışmasının olduğunu takip edenler mutlaka bilir. Bir öğretmenin çok okuması gerektiği gibi tecrübelerini de kayda geçmelidir. Hayri Bostan bu konuda hepimize örnek olur inşallah.

Selam ve dua ile…

 

 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi