KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 18-01-2023 12:01

Bir Kitap: Sevgili Metres'e Mektuplar / Aysun Eliş

Yazan: Ümmügülsüm Hasyıldırım -BİR KİTAP: SEVGİLİ METRES'E MEKTUPLAR / AYSUN ELİŞ

Bir Kitap: Sevgili Metres'e Mektuplar / Aysun Eliş

BİR KİTAP: SEVGİLİ METRES'E MEKTUPLAR / AYSUN ELİŞ 

Kitabı okumaya başladığımda, doğrusu serzenişle karşılaşacağımı düşünmüştüm. İçerik, işlenen konu ve duygular oldukça ilginçti. 

Mektup tadında, akıcı, kısa ve anlaşılır cümlelerden oluşan bu kitap; aslında sağlam temelleri oluşturabilecek evlilik tüyolarıyla dopdolu.

Anne, eş, evlat olarak bir kadının kendini ifade etme çabalarını konu alan bu kitapta, evliliğin temeli olan saygı ve sevgiyi kaybetmenin, güveni nasıl bertaraf ettiğini alenen görüyorsunuz.

Yazar mektup formatındaki bu kitabında karakterinin dünyasinda, kadın olarak eşinden beklentilerini ele alırken, tek taraflı dünyasında yaşadığı travmaları apaçık ortaya dökmüş. 

Haksızlığa uğrayan kendisi olmasına rağmen yine bunun sebebini kendisi gören, değersizlik hissini en yalın haliyle aktaran yazar, farkındalık yaratacak özel bir yazı kaleme almış.

Kitabı okurken bir çok evliliğin iletişimsizlikten  koptuğunu, tek taraflı beklentilerin dağılma sebeplerini alenen gördüm. Bu kitabı gençlerin mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum. Yola çıkarken, eşlerinin beklentileri hakkında bilgi alabilecekleri tüyolar ilgi çekici olabilir. 

Dikkatimi çeken ve bence çok önemli olan önemli bir cümlesini paylaşmak isterim "sevgisini kolayca ziyan ettiğimiz insanlar, hep bizi en çok seven insanlardır. Onların nasılsa bizi seviyor olması, çaba göstermesek de sevmeleri, bizi sevgi nankörü yapıyor"

Aslında bana göre kitabı özetleyen bu cümle, kilit cümle. Hayatımızda en çok ıskaladığımız nokta da bu olsa gerek.

Kadın, anne ve evlat gözüyle ele alınan bu kitabın; erkek, baba ve erkek evlat gözüyle de ele alınması, kayda değer diye düşünüyorum. 

Keyifle ve ilgiyle okuduğum bu kitabın okurunun bol olmasını temenni ederim.

                                              

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi