KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 14-08-2022 23:36

Bir Kitap: Kuyıcaklı Yusuf / Sabahattin Ali

Yazan: Haydar Yıldırım - BİR KİTAP: KUYICAKLI YUSUF / SABAHATTİN ALİ

Bir Kitap: Kuyıcaklı Yusuf / Sabahattin Ali

BİR KİTAP: KUYICAKLI YUSUF / SABAHATTİN ALİ 

"Kuyucaklı Yusuf" romanındaki olay örgüsü Aydın ilinde Nazilli kazasına yakın Kuyucak Köyü’nü eşkiyalar bastılar ve bir karı kocayı öldürdüler, cümlesiyle başlar. Ama Yusuf'u yanına alan Kaymakam Selahattin Bey bir süre sonra Edremit'e atanacak, roman Edremit ve çevresinde geçecektir.

Atilla Özkırımlı'ya göre  "Sabahattin Ali, kahramanı Kuyucaklı Yusuf'u Aydın Tutukevinde bulunduğu sırada tanımış (1931 ) romanına da gerçek adıyla geçirmiştir.

Sabahattin Bey'le karısı Şahinde'nin annesiyle babasından izler taşıdığı, kimi roman kimilerinin gerçek yaşamdan alındığı da bilinmektedir. Edremit ve çevresi ise Sabahattin Ali'nin çocukluk yıllarını geçirdiği yöredir. Bütün bu veriler  romandaki gerçeklik duygusunun, anlatılanın büyük ölçüde gözlem ürünü oluşundan kaynaklandığını göstermektedir.

"Kuyucaklı Yusuf"  Sabahattin Ali'yi uzun bir süre ugraştırdığını, romanını sürekli kafasında taşımak zorunda kaldığını ve parça parça yazdığını düşündürmektedir. Sabahattin Ali, yapıtlarını kafasında oluşturan, sonra bir gün konunun olgunlaştığına karar verince oturup yazan bir sanatçıdır.

1985: Kuyucaklı Yusuf,  Fevzi Tuna tarafından beyaz perdeye taşınır. Başröllerde Talat Bulut, Ahmet Mekin, Engin İnal ve Derya Arbaş oynadılar.

"Kuyucaklı Yusuf'u güzel taraflarından biri de romanın biçimindeki son sayfalarda...
Kronolojik eleştiri notlarına yer verilmiş. Romanın önemine dair ilginç ve çarpıcı bilgiler yer almaktadır.

Asım Bezirci, onun için şöyle diyordu.
"Türk edebiyatının en başarılı birkaç kaleminden biri olan  bazı Fransız yazarlarınca Türkiye’nin Gorki'si çünkü Sabahattin Ali çağına ve çevresine dürüstçe, yiğitçe ustaca tanıklık etmişti.

"Tarih, bir kitap okumakla hayatında yeni bir çağ başlatan ne kadar da çok insan kaydetti." der.
                                                           David Thoreau

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi