KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 31-12-2022 16:18

Bir Kitap: Kumarbaz / Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Yazan: Burcu Ekinci -BİR KİTAP: KUMARBAZ / FYODOR MİHAYLOVİÇ DOSTOYEVSKİ

Bir Kitap: Kumarbaz / Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

BİR KİTAP: KUMARBAZ / FYODOR MİHAYLOVİÇ DOSTOYEVSKİ 

Insana insanı insanca sorgulatan yazar Dostoyevski ile merhabalar.

Dosto'm her kitabında  olduğu gibi bu kitabında da yine harikalar yaratmış. Kahramanımız Aleksey Ivanoviç' in sevdiği kadın Polina'ya olan aşkına ve bu aşk uğruna neler yaptığına tanıklık ediyoruz bu romanda. 

Polina'nın babası General, Fransız bir hanıma aşıktır ve onunla evlenmek için de annesinin ölüm haberini beklemektedir. Bak sen şu işe ki ölüm haberi geleceği yerde bizim nine sapasağlam kendi çıkıp gelmesin mi?. Haydaa! Para avcısı bir kadın olan Matmazel'in oğlunu nasıl avucunun içine aldığını, kendi evladının mirasa konmak için nasıl onun ölümünü beklediğinin filan hep de farkındadır tabii. Bizim nineden kaçar mı? Alır kahramanımız Aleksey'i de yanına gider kumar oynamaya ve bir güzel tüm servetini de kumarda kaybeder. Bu olaydan sonra  herkesin gerçek yüzü ortaya çıkınca da olanlar olur.

Bizin akıllı ama  saf çocuğunuz Aleksey de büyükannenin bu kötü sürprizinden sonra sevdiği kız Polina için kumar oynamaya başlar ve ninenin aksine kazanır da. Kazandıktan sonra da uğruna kumar oymadığı aşkı bile ikinci plandadır artık onun için. 

Dostoyevski Kumarbaz kitabında bildiğimiz basit bir kumar oyunu veya kumarbaz hikayesi anlatmaz bize. Her daim kısa yoldan para kazanmanın yolunu arayan, para kazandıktan sonra artık eskisi gibi kalamayan ve gözünü bürüyen hırsla bencilleşen, doymak nedir bilmeyen, kibirli insan gerçekliğini göstermek ister okura. Yarattığı  Rus, Fransız, Alman ve İngiliz karakterler ile adı geçen milletlerin yapısını siyasi, ekonomik ve dini değerler üzerinden eleştirir büyük bir ustalıkla. Iyi olanların değil iyi oynayanların kazandığı bu  dünyada "Hayat da bir kumardır" diye çığlık atar satırlarında.

2022 okuma listemde bir Dostoyevski eseri olmasaydı eksik kalırdı o liste. Kendisinden büyük izler taşıyan ve 25 günde yazdığı bu kitabı da iyi ki okudum. 

Herkese iyi seneler diliyorum!

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi