KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 26-06-2022 19:44   Güncelleme : 17-08-2022 00:40

Bir Kitap: İstiklal Harbimizin Esasları

Yazan: Şükrü Doruk - BİR KİTAP: İSTİKLAL HARBİMİZİN ESASLARI / KAZIM KARABEKİR

Bir Kitap: İstiklal Harbimizin Esasları

BİR KİTAP: İSTİKLAL HARBİMİZİN ESASLARI / KAZIM KARABEKİR 

1933 yılında, bir gazetede İstiklal Harbi öncülerini hedef alan ve milli mücadele tarihini okuyucuya yanlış anlatan yayınlar üzerine Kazım Karabekir Paşa hakikatleri ortaya koymak için bazı belgeler gönderir ve bunların bir kısmı gazetede yayınlanır. Paşa'nın Nutuk'ta verilen bazı bilgilere de (Karsın kurtuluşu gibi) itirazı vardır!  Bir süre sonra Karabekir Paşa'nın gönderdiği belgelerin yayını durdulur ama diğer yalan yanlış yayınlar devam eder.

 

Bunun üzerine K.Karabekir Paşa bir matbaa ile anlaşarak İstiklal Harbimizin Esasları kitabını yazar. Kitap basılır. Ama henüz dağıtımı yapılmadan matbaaya baskın düzenlenir,  kitap formları yakılarak imha edilir.  Matbaacıya başka basılı nüsha var mı, diye sorulur. Ondan, "Paşa her formdan beşer nüsha kendisine alırdı" bilgisi alınınca; Karabekir Paşa'nın evine günün erken saatinde baskın düzenlenerek  diğer nüshalar aranır ama bulunamaz.

Kazım Karabekir Paşa'nın bu eseri; milli mücadelemiz hakkında resmi tarihimizdeki  bir çok bilginin uzun yıllar tartışılması sonucunu doğurmuştur. 

Eski Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel öldüğünde, yanındaki komodinin çekmecesinde Mustafa Kemal Paşa'nın bu esere ilişkin itirazlarını belirten el yazısı notları bulunmuştur. Bu notlar dokuz sayfa olup kitabın son bölümüne eklenmiştir.

Mustafa Kemal Paşa'nın dokuz sayfalık notlarında "külliyen yalan" dediği Karabekir Paşa'nın kendisini (hasta yatarken) evinde ziyaret edip "milli mücadeleye katılmaya teşvik ve ikna ettiği bilgisi" olayın tanığı olarak bahsedilen Ruşen Eşref'e sorulur. Ruşen Eşref Karabekir Paşa'nın Mustafa Kemal Paşa'yı evinde ziyaret ettiğini doğrular! Ama K.Karabekir Paşa'nın yazdığı M.Kemal Paşa'nın kendisini dışarı çıkarıp K.Karabekir Paşa ile konuştuğu bilgisini yalanlar!

Bu kitap sadece bir hatırat değil. Verilen bilgiler belgeleri ile desteklenmiş tarihi bilgiler içermektedir.

 

Truva Edebiyat Dergisi

 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi