KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 10-01-2023 16:28

Bir Kitap: İnce Memet / Yaşar Kemal

Yazan: Burcu Ekinci -BİR KİTAP: İNCE MEMET / YAŞAR KEMAL

Bir Kitap: İnce Memet / Yaşar Kemal

BİR KİTAP: İNCE MEMET / YAŞAR KEMAL 

Sayfa sayısı çok olduğundan bu güne kadar hep ötelediğim İnce Memed dörtlemesinin ilk kitabıyla selamlar! 

Yoksulluğun ve aşağılanmanın eşkıyalığa sürüklediği İnce Memed. Dadaloğlu yürekli Memed. Köroğlu gibi yiğit Memed. İnsanın kanını emen, emeği sömüren, insanlık onuru düşmanı ağalık düzenine, düzensiz düzene başkaldıranların romanı İnce Memed.

Bu kitap öyle bir kitap ki, her karakteri ayrı ayrı roman olur bu kitabın. Topal Ali, Döndü, Durmuş Ali, Cabbar, Recep Çavuş, sonrasında yaptıklarıyla beni ağzı açık bırakan Asım Çavuş, Anadolu kadınlarımız Iraz Ana, Hürü Ana ve Mened'in yavuklusu cefakar Hatçe. Hepsi de başlı başına bir memleket adeta. Ali Safa Bey'i, Abdi Ağa'yı da unutmak olmaz tabii. 

Yaşar Kemal' in öyle yalın bir dili var ki. Sanki karşılıklı sohbet ettik kitap boyunca. Hele o betimlemeler ne ola? Hayatımda Çukurova görmemiş insanım. Beni kitapta anlatılan zamana ışınlasınlar, gider her bir şeyi elimle koymuş gibi bulurum. Öyle güçlü, öyle zengin betimlemeler...

Kitabın girişinde çakırdikenini bir anlatışı var ki yazarın, anlıyorsun ki işte Abdi Ağa gibileri aynı o çakıırdikeni. Peki ne yapmalı?
Acı çekmeye devam mı etmeli?
Çakırdikenini ateeşe mi vermeli?

İnce Memed başkaldıranların manifestosu olduğu kadar Çukurova insanını ve ilişkileri de okuyucuya en yalın haliyle anlatan bir kitap. Yaşar Kemal'in tarihi bilgiler ışığında anlattıkları, Türkmen obalarını anlatış şekli öyle güzel ki. Post-modern çağın türettiği küreselci bozuntularına, gerçek bir solcu gözüyle kaleme aldığı Kerimoğlu'nun hikayesinde her bir kelimesiyle ders vermiş Yaşar Kemal'im!

Velhasıl İnce Memedler de Abdi Ağalar da hiç bitmez bu dünyada. Hatta özgürlüğü  için kendini ateşe atanları kendi eliyle boğazlayan sürü insanı da bitmez.. Bedeni köle olan insan kurtulur da asıl kurtulması gereken ruhu köle olanlar! Marifet İnce Memed'i anlamak kadar İnce Memed olabilmek aslında.

Enfes bir serüven İnce Memed!

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi