KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 28-10-2022 00:26

Bir Kitap: Büyü Bozumu / Tuba Ayşe Özgür

Yazan: İsmail Cuci - BİR KİTAP: BÜYÜ BOZUMU / TUBA AYŞE ÖZGÜR

Bir Kitap: Büyü Bozumu / Tuba Ayşe Özgür

BİR KİTAP: BÜYÜ BOZUMU / TUBA AYŞE ÖZGÜR 

Her çiçekte olduğu gibi lavantalar da renklerine göre belli başlı anlamlar içeriyor. Beyaz lavantalar genellikle güzellik ve estetiği, aynı zamanda yenilenmeyi temsil eder. Mor renkli olanları ise gücün ve ihtişamın sembolüdür. Çiftler arasında birbirine hediye edildiği takdirde sadakat ve bağlılık gibi manalar taşır. 

Yukarıda ne kadar güzel ve ihtişamlı anlam yüklü sözcükler var. Lavanta belli başlı bir ferahlatıcı,  dinlendirici özelliği taşımaktadır.  Kadın da öyle değil mi sizce?  Kadınlar arasında beyaz lavanta gibi olan da var, mor renkli olan da var. Lavanta bağa sadakat, güven, dürüstlük,  bağlılık,  sevgi kokusu verir. 

Evet kadın bir çiçektir. Her çiçeğin kendine has öznelliği vardır.  Yazarımız kitabında kadını lavanta tohumu gibi görür. Ekilen tohuma güzel bakarsak güzel tomurcuk verir. Kadın da öyle güzel bakarsan güzel bir tomurcuk verir. Sevgiyle beslediğini sevgiyle kokusunu alırsın. Kadın ilaç gibi oluyor tıpkı lavanta gibi. 

Lakin bazen hayat kaderi değiştirir. Aslında insan kaderini değiştirir. Gerekirse iyi gerekirse kötü yapar. Seçime bağlı.  Seçim iyileştirir de âmâ da lâl da eder. Kitabın sayfalarında gezerken dikkat çeker bu durum. 

Kitap, güzel bakar güzel görürsün imajı verirken iki kapak arasındaki sihirli sözcüklerde aslında kitabın ismi de içeriğindeki bazı sözcükler de beni biraz yanılttı. 

Büyü Bozumu deyince aklıma fantastik türü geldi. İsimleri okuyunca evet tahmin edilen doğru. Ormanın sessizliğinde kendimi kaybederken mutfaktan yükselen çayın buharı ve lavantanın kokusu kaderin önemini, kadının değerini gözler önüne serdi. Şaşırttı açıkçası.  Kitabın sonuna geldiğimde aslında kitabın ismi Büyü Bozumu değil BAĞ BOZUMU olsa daha uyumlu olurdu, diye düşündüm..

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi