BİYOGRAFİ
Giriş Tarihi : 31-01-2023 15:33

Ziya Osman Saba

Yazan: Hasan Hüseyin Akyol -ZİYA OSMAN SABA

Ziya Osman Saba

ZİYA OSMAN SABA   

30 Mart 1910 tarihinde İstanbul’da doğan şair, daha sekiz yaşındayken annesini kaybetti. Dokuz yaşında yatılı olarak Galatasaray Lisesine girdi ve 1931 yılında mezun oldu.  Yüksek öğrenimini İstanbul Hukuk Fakültesinde tamamladı. Banka memuru olarak başladığı çalışma hayatını, İstanbul’da, MEB Basımevinde düzeltmen olarak sürdürdü.     

İlk şiiri 17 yaşında ve lise öğrencisi iken Serveti Fünun’da Ziya imzası ile yayınlandı. Cahit Sıtkı ile tanışarak, örneğine az  rastlanan bir arkadaşlık sürdürdüler. 1928 yılında, Yaşar Nabi, Sabri Esat, Cevdet Kudret, Vasfi Mahir, Muammer Lütfi ve Kenan Hulusi ile yedi kişi bir araya gelerek Yedi Meşale adında bir kitap çıkardılar. Sekiz sayı süren Yedi Meşale dergisinin kurucu yazarları arasında yer aldı.    

Ölüm, aşk, doğa ve insan sevgisi şiirlerinin en temel konuları arasında yer aldı. Hece ölçüsü ve serbest ölçü ile şiirler yazdı.  

Sebil ve Güvercinler, Geçen zaman, Nefes Almak, Bir Yer Düşünüyorum başlıca şiir kitaplarıdır.     

29 Ocak 1957 tarihinde bir kalp krizi sonucu İstanbul’da hayatını kaybeden şairimizi, aramızdan ayrılışının altmış altıncı yılında  rahmetle ve saygıyla anıyoruz.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi