CENGİZ BEKTAŞ
26 Kasım 1934 tarihinde Denizli'de dünyaya geldi. Öğrenim hayatına Denizli'de başladı. Ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesi'nde, yükseköğrenimini İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü'nde ve Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde yaptı.
1960 yılında Almanya'da şehircilik kurslarına katıldı, serbest mimar olarak çalıştı. ODTÜ'de öğretim görevlisi olarak ders verdi. Serbest mimar olarak çalıştı. Mimarlık ve şehircilik konularında, yurt içinde ve yurt dışında katıldığı yarışmalarda yirmi beş ödül kazandı.
Muğla'ya kent müzesinin kazandırılmasında önemli rol oynamıştır. Muğla Menteşe Saburhane Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesinin mimarıdır.
Bir dönem Uluslararası PEN Türkiye Bölümü 2. Başkanlığı, altı yıl Türkiye-Yunanistan Dostluk Derneği Başkanlığı, altı yıl Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanlığı yaptı.
Yazın hayatına 1950 yılında Denizli'nin yerel gazetesinde köşe yazıları ile başladı. 1960 yılında, şiirleri ilk kez Fazıl Hüsnü Dağlarca tarafından Türkçe Dergisi'nde yayınlandı. Yalın ve kendine özgü bir dille yazdığı şiirlerinin konusunu genellikle insan ve doğa oluşturmuştur.
Şiirin yanında, deneme, inceleme, mimarlık ve çocuk yazını dallarında da yapıtları vardır. Kişi, Akdeniz, Mor, Dört Kişiydiler Bir de Ben, Güz Ey, Su Belleği, Sevgi Alnımın Teri, Dün Bugün başlıca şiir kitaplarıdır.
20 Mart 2020 tarihinde vefat eden mimar, şair ve yazarımızı bu dünyadan ayrılışının beşinci yılında, güzel bir şiiriyle, rahmetle ve saygıyla anıyoruz.
GÖZLERİMİ KAPATSAM
gözlerimi kapatsam
cenneti düşünürüm
denizliyi görürüm
haney evleri
bahçeleri bağları
elmayı narı
ak kara dut
erik
kavakları ya kavakları
ak toprak kokusu duvarın
içime çekerdim
nereden anımsadım şimdi
kapatsam gözlerimi
cenneti
denizliyi görürüm
arıkları ya arıkları
içinde çocukluğum yalnayak
kumruları duyarım
ağustosböceklerini
karınca katarları
horozları ya horozları
nereden anımsadım şimdi
gözlerinizi kapatsanız
cenneti düşünseniz
çocukluğumun denizlisini
görmediniz ki
göremezsiniz