KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 22-10-2023 17:02   Güncelleme : 22-10-2023 17:18

Bir Kitap: Hastalık Hastası Kiralık Katil / Juan Jacinto Muňoz Rengel

Yazan: Arzu Ortaören -BİR KİTAP: HASTALIK HASTASI KİRALIK KATİL / JUAN JACİNTO MUÑOZ RENGEL

Bir Kitap: Hastalık Hastası Kiralık Katil / Juan Jacinto Muňoz Rengel

BİR KİTAP: HASTALIK HASTASI KİRALIK KATİL / JUAN JACİNTO MUÑOZ RENGEL

159 SAYFA

"İki yönden birini seçsem, doğrusu diğeridir. Evden şemsiyeyi alıp çıksam onu tüm gün şehirde hiç kullanmadan yanıma gezdiririm. Öbür yanağımı çevirsem bütün ensemi patlatırlar. Şikâyet için elimi kaldırsam, muhtemelen köprücük kemiğim yerinden çıkar. En bitmek tükenmek bilmeyen kuraklığın sona ermesi için şemsiyemi kaybetmem yeterlidir. "

Bay Y. oldukça titiz, kendince iş ahlakı olan bir kiralık katil. Ayrıca tam bir hastalık hastası. Öyle basit hastalıklar değil üstelik bunlar. Dünya genelinde çok çok nadir görülen dertlerden muzdarip. Bu hastalıkları yüzünden de her gece yatağa bir sonraki güne çıkamayacağını düşünerek giriyor. Ama ölmeden önce son işini tamamlaması şart. Çünkü işin parasını peşin almış. Dediğim gibi kendince iş ahlakı olan bir katil o.

Sürekli kurbanını takipte. Bir sürü planlar yapıyor ama aksilik bu ya hep bir şeyler ters gidiyor. Bu aksilikleri okurken ara ara gülümsetiyor da.

Kendi hastalıklarını anlatırken pek çok düşünür, şair ve yazarın hayatından paylaştığı kesitler ayrı bir renk katmış hikayemize. Kimler kimler yok ki aralarında. Poe, Kant, Tolstoy, Descartes, Moliere, Voltaire, Swift, Merrick. Tüm bu ünlülerin hastalıkları ile kendini özleştiriyor sevgili katilimiz Bay Y.

Kitapta konu edilen yazar ve şairlerin tuhaf hayatları, hem aşırı takıntılı hemde sorumluluk sahibi katilimizin talihsiz çabaları akıcı bir dille ve merak uyandıran bir tarzda anlatılmış. Ara ara tıbbi terimler yoğun gibi gelsede bütün içinde çok göze batmıyor. Dejavu ile ilgili açıklaması (kısa süreli hafızadan sorumlu devrelerde anlık yaşanan ve bilinçli zihnin algısal verileri almakta kısa bir gecikme yaşaması) hafiften bir ürperti beni, dönem dönem dejavu hissine katıldığım olmuştur çünkü. Biraz da kalemini Murat Menteş'e benzettim. Okuyanlar bilirler onunda farklı bir anlatımı vardır.  Sözün özü yeni bir kalem tanıdım.

Uyanmak ve  tekrar uyumak felç eder, bunaltır ve insanın takatini tüketir. İspanyolların siestalarında yaptıkları gibi, sırf mahmurluğun o basit hazzı için fazladan uyumak, ömrü kısaltır. Yatak sonu gelmez illetlerin yuvasıdır.

LÜTFEN KİTAP OKUYALIM!!!

 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi