KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 09-01-2023 17:39   Güncelleme : 09-01-2023 17:46

Bir Kitap: Gurur ve Önyargı / Jane Austen

Yazan: Gülzar Ahmedova -BİR KİTAP: GURUR ve ÖNYARGI / JANE AUSTEN

Bir Kitap: Gurur ve Önyargı / Jane Austen

BİR KİTAP: GURUR ve ÖNYARGI / JANE AUSTEN 

"Kendi evim olduğu zaman müthiş bir kütüphanem olmazsa mutsuz olurum."
"İnsan isteyince mesafenin önemi yoktur."
"Kimseye hakettiğinden daha fazla itibar edilmemeli."
"Önem bazen çok pahalıya satın alınabiliyor."

2023 yıl Ocak ayında Jane Austen'nin "Gurur ve Önyargı" kitabı okuyup bitirdim ve bu ayın ilk yorumu ile karşınızdayam. 

Yazarın ikinci kitabıdır ki okuduğum zaman çok etkilendim. Yine 19 yüzyılın İngiltere'si Netherfield'de olaylar Bennet ailesinin beş kızının etrafında gerçekleşir. Mrs. Bennet kızlarını zengin ve soylu kişilerle evlendirmek peşinde. Bu zaman Netherfield'e zengin, soylu ve yakışıklı Mr. Bingley ve onun dostu Mr. Darcy teşrif ederler. Mr. Bingley'in düzenlediği baloya Mrs. Bennet kızlarını götürür, evin büyük kızı Jane ve Mr. Bingley arasında aşk gibi duygular yaşanır. Kibar, sevecan Mr. Bingley herkesden ilgi, sevgi görse de Mr. Darcy eksine kibirli, gururlu bir gibi kaleme verilir, ama Bennet kızlarından Elizabeth'e aşık olur. 

Kahramanlarımızdan biri Mr. Darcy çok gururlu, diğeri alt tabakadan olan Elizabeth ise çok onyargılı. Peki aşk olan yerde gurura ve onyargıya yer var mı? Mr. Darcy gururudan, Elizabeth onyargılarından kurtularak birlikde ola bilecekler mi? 

İnsanda gurur iyi bir şey mi veya kötü mü, onyargılarımız, sezgilerimiz bizi nasıl hata yapmaya sürüklerse, gururlu olmakda hata yapmaya vesile olur. Kitapda Bennet kızlarından Lydia'nın subay Mr. Wickham ile kacması, Elizabeth'in dostu Carlotte'nın Mr. Collins ile evlenmesi gibi olaylarda yer almışdır. Eğer bu zamana kadar benim gibi geç kalarak Jane Austen'nin "Gurur ve Önyargı" kitabını okumadınızsa o zaman yazar Jane Austen'nin kalemi ile tanışmak için "Gurur ve Önyargı" kitabını okumanızı tavsiye ederim. Kitapla kalın sevgili dostlar.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi