KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 11-09-2022 20:38   Güncelleme : 12-09-2022 00:06

Bir Kitap: Bozkırda Altmışaltı / Mustafa Çiftçi

Yazan: Betül Eren - BİR KİTAP: BOZKIRDA ALTMIŞALTI / MUSTAFA ÇİFTÇİ

Bir Kitap: Bozkırda Altmışaltı / Mustafa Çiftçi

BİR KİTAP: BOZKIRDA ALTMIŞALTI / MUSTAFA ÇİFTÇİ 

Bugün sizlere yazarın iki çok beğendiğim kitabını tanıtmak istiyorum. Bir tanesi “Bozkırda Altmışaltı” diğeri  “Adem’in Kekliği ve Chopin”.

Her iki kitabın yazarı, Mustafa Çiftçi ve her iki kitapta buram buram Anadolu kokan öykülerden oluşuyor.

Ben özellikle Anadolu’yu anlatan yazarlarımızı çok seviyorum. Sanki bir başka anlatıyorlar Anadolu’yu, şehirleri, beldeleri, mahalleleri, insanları yani bizi, bizleri…

Yazarımız Mustafa Çiftçi’yi ekranlarda yer alan Gönül Dağı adlı diziyle fark ettim. Bu dizinin hikâyelerini kaleme alan yazar kimmiş diye araştırınca, benim insanımı çok güzel anlatan naif öyküleriyle tanınmış harika bir yazarla buluşuverdik satırlarda.

Her bir öyküsünde tanıştığım insanlara “Ben bunları tanıyorum…” diyerek baktım. Bizlere Yozgat’ı, ora insanını öyle hoş anlatıyor ki… “Bozkırda Altmışaltı” adlı öykü kitabı, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2014 yılının en iyi hikâye kitabı seçilmiş. Yazarımız öykülerinde yerel anlatımlara da yer vermiş.

Öykülerinden birinde;
“Müziği çalan adam yaşamıyormuş, eskilerden bir adammış, adı da Şopenmiş. Adamın kendi yok burda, Allah’ı var iyi çalıyor, dertli çalıyor, belli ki o da sevdalık çekmiş. Söz yok, sadece müzik var…” diyerek devam ettiği öyküsündeki Chopin’in kim bilir hangi parçası, öykümüzün kahramanı Adem’de ne duygular yaratmış diye bakıyorsunuz.

Bir başka öyküsünde:
“Bu dayı her gün buraya gelir. Evvelden taksiciyle beraber gelirlerdi. O ölünce yalnız gelmeye başladı. Sandalyede otururken çuval gibi yığıldı yere. Başına toplaştılar ama dayı çoktan ölmüş…” diyor ve sanki oradaymış gibi yaşatıyordu bizlere o insanların acısını, sevdasını, yaşantısını…

Kısa ve vurucu cümlelerle meramını anlatan bu yazarımızın dilini ben çok sevdim. Diğer kitaplarını da okumam lazım diye de not düştüm defterime. Ben çok beğenerek okudum. Umarım sizler de bir gün okur ve benim kadar beğenirsiniz. Keyifli okumalar dilerim.

https://www.facebook.com/groups/151298248374104/?ref=share_group_link

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi