KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 17-08-2022 18:06   Güncelleme : 17-08-2022 18:11

Bir Kitap: Bitmeyen Kış / Şenay Şentürk

Yazan: İsmail Cuci - BİR KİTAP: BİTMEYEN KIŞ / ŞENAY ŞENTÜRK

Bir Kitap: Bitmeyen Kış / Şenay Şentürk

BİR KİTAP: BİTMEYEN KIŞ / ŞENAY ŞENTÜRK 

Birileri gelip sizi evinizden kovsa ne tepki verirsiniz? Ya da köyünüzden veya ana yurdunuzdan sürgün etmeye çalışsa nasıl bir eylemde bulunurdunuz? Bununla birlikte ana dilinizi, örfünüzü, kültürünüzü, geleceğinizi, geçmişinizi yaşamayı yasaklasa ne yapardınız? 

Bulgaristan'da Todov Hridtov Jivkov'un başlatığı Bulgarlaştırma politikası Türkleri ana dilinden ve ana yurdunundan sürgün etmeye karar veriyor.  Yıllarca bunun gerçekleşmesi için uğraşıyor  kendi kurduğu tilkilik oyunlarıyla. Ancak bilmiyor ki sağlam bir duvara çarpacağını. O kurnazlıkla Türkleri ana yurdundan etmek isterken Türkler,  karşı geldiler. Yasaklamak istedikleri Türk isimlerini korudular. Sahip çıktılar.  Geleneklerine,  medeniyetlerine, toprağına, taşına sahip çıktılar. Her gün bir diğer günden daha çileli geçerken Kendi anayurtlarından, sevdiklerinden sürgün edildiler. Gün yüzü görmek umut ışığı oldu. Sabırla,  umutla, azimli mücadele ile Ali ve Eyüp başardı.  Türkiye ile olan bağını terk etmeyip onlardan yardım isteyerek amaçlarını kazandılar. Todov kaybederken ama mücadelesini veren Türkler de doğup büyüdükleri,  kokusunu ciğerlerine kadar çektikleri ana yurdunun toprağını geride bırakmak zorunda kaldılar.  Göç ettiler. 

Bunun yanında Ali'nin aşkı,  aşkı için direnmesi, göğüs germesi unutulmayacaktır. 

Her sayfası buram buram tarih kokan, nedeyse her sayfasının altını çizdim diyebilrim. Bilmediğimiz ama ögrenmemiz gereken ne  kadar güzel tarihi bilgilere sayfa açtığını okurken fark ettim. Tarihi kurguyla harmanlaştırması Ali'nin ve Eyüp’ün mücadelesi umutulmaz bir eser. Kesinlikle okumasını tavsiye ettiğim bir kitap. Hele ki tarihin kokusunu bile sevenlerin okumasını isterim.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi