DENEME
Giriş Tarihi : 30-09-2022 21:47   Güncelleme : 30-09-2022 21:52

Beklenen Kahraman

Yazan: Sedat İlhan - BEKLENEN KAHRAMAN

Beklenen Kahraman

BEKLENEN KAHRAMAN 

Benim o. Kabul ettiğiniz, gereğini yapmaya gayret ettiğiniz, inandığınızı gerçeklemeye çalıştığınız sürece siz de olabilirsiniz, tüm insanlar bile olabilir. Herkesin kendisini beklenen kahraman olarak görmesi "Neden kötü olsun ki?" Bu bir anlamda özgürlüktür, özgüvendir, farkındalıktır. Realitemizin, kapasitemizin, zaaflarımızın, koasa sürkleyen rekabetimizin, anlamsız bekleyişlerimizin, beraberce çıkmazlarda tırmalayışlarımızın farkındalığı…

Yakın bir zamanda bir ilahiyatçı ile üç beş dost bir araya geldik. Her şeye hazır gitmiştim oraya. Her şey olabilirdi. Önyargılarım, niyet okumalarım bu kişiye karşı maksimumlarda dolaşıyordu. Her kelimesine nasıl farklı anlamlar verilebilir, didikler dururdum. Ve bu konuda epeyce mahirimdir de, bilen bilir.

Sıcak bir ortam, ikramlar yenildi, çaylar sıcak sıcak. Sakinim ama tetikte. Lafı verdi ağzıma, dakika bir gol bir. Eğreti oturuyormuşum, hemencecik kalkıp gidiverecekmiş gibi bir hal. Velev ki böyle? Düşünmeden, hemencecik ilk aklıma gelenle karşılık verdim, beni düşürdüğü durumu tasdik edercesine. Evet, dedim. Gönlüm başka yerde.

Allah dostlarının söylemlerinden esinlenerek kendimce edindiğim hedeflerimi, kriterlerimi, bakış açılarımı, arayışlarımı sıraladım. Diyebilirim ki hiç birisinin karşılığını alamadım. Detaya inmeye gerek yok sanırım. Çünkü düşünce dünyamı herkese açıyorum. Saklım gizlim yok. Kabul etmeyenler veya farklı tezleri olanlar ile fikir alışverişi yapmaktan zevk alırım. Bunları yazarken, haklı olduğumu, her şeyi bildiğimi iddia etmiyorum yani.

Ancak itiraf etmeliyim ki, hocamız çok sakindi. Bazı cümlelerimle haddimi çok fazlaca aşmış olsam da aynıyla karşılık vermedi. Usul, dedi sadece. Acı… Çünkü Efendimiz'in (SAV) hanesine nasıl girilip çıkılacağı ayetle ikaz edilir. Demektir ki o, dostlarına usul dememiş.

Usul önemli, kesinlikle. Ancak gerçeklerin konuşulmasına, çözümlerin hep birlikte aranmasına engel olmamalı.

Usul önemli, kesinlikle. Sahabeler Efendimiz'e soru sormaktan çekinir hale gelmişler bir dönem mesela. Yeni birisi gelse, sorsa da bir şeyler öğrensek diye düşünürlermiş. Nasıl yorumlamalı?

Herhangi bir ayet, hadis, Allah dostlarının söylemleri hayatın içinde okunmadığı anda tabulaşıverirler. Olur olmaz yerde kendimiz için kullanmaya başlayabiliriz. Ruhsuz bir şey olur ne olursa, işe yaramayabilir, çözüm olamaz, yürekler sakinleşemez. Soru sormayı yasaklamak, kötü görmek yerine sorulmaya ihtiyaç hissedilmeyen ortamlar oluştursak? En azından gayret etsek… Sahi insan neden soru sorar? Veya neden sormaz…

Medeniyetlerin en temel şartı özgürlüktür. İnsanlar neyi, nerede konuşacaklarına kendileri karar verirler. Neyi, nerede konuşmanın ne kadar iyi veya kötü olduğunu bizatihi tecrübeleri ile öğrenmeliler. Ne yazık ki başkaca yolu yok.

Çünkü bilmek yetmiyor. Yarın olacak olan, olacak. Bilsek, duyurabildiğimiz kadar haykırsak, şahıs şahıs, tek tek dolaşsak, yalvarsak yakarsak yine de olacak olan olacak… Çünkü bilmek yetmiyor. Aslında her şey biliniyor. Ve bilmenin kutsanması gerçeklere, çözümlere ulaşmamızın önündeki en büyük engel, aşılmaz duvar, geçit vermez sıra dağlar gibi bir şey…

Bence tüm sorular sorulmalı. Ancak her soru herkese sorulamaz. Soru bizi anlatır, cevap sorulanı. İnsan bilmediğini soramaz çünkü. Soranın neyi aradığını bilmeden cevap vermemeli. Belki de, beklenen kahraman; "Sen misin?" diye sormalı, soracak isek. Bilmelerin ötesinde yürek yangınlarımıza derman arıyorsak eğer.

Kahraman kavramına yanlış bir anlam mı yüklüyoruz biz? Veya "kime kahraman?" diyoruz. Her problemimizi çözüverecek bir süperman arıyorsak eğer, yok öyle bir şey, bulamayız, bulunamaz. Sen kahramansın desek birilerine, ret etmeyebilir. Ama reel değil, olamaz. Başkaları adına bilmek, kararlar almak zevk verebilir. Ancak insanlığımızda bunun bir karşılığı yok. İyilik, güzellik, huzur, mutluluk anlamında bir karşılığı yok.

Kahraman belki de kahraman olma yolunu gösterendir, içimizdeki bizi keşfetmemiz için yüreklendiren. Onları bulabilmek, dost, yoldaş olabilmek için beklenen kahraman olmalı. Eksik gördüklerimizi tamamlayabilmek, inandıklarımızı gerçekleştirebilmek için gayret sarf ettiğimizde, gerçek kahramanların yolumuzu aydınlattığını görebiliriz ancak…

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi