Advert
https://www.truvaedebiyatdergisi.com/files/uploads/user/cab1ffc482e0c90b26dfa69cd7f0fde7-722985c1866ae6b87b70.jpeg
Turan Demirci
Advert

Köprü

11-12-2022 16:26 835 kez okundu.

Nehirler tek taraflı akar, bir yerden çıkıp bir yere giderler ve bir daha da geri dönmezler oysaki köprüler öyle mi?

Bir yere varmak için kullandığınız köprüyü bir yerden dönmek için de kullanırsınız. Kimi zaman sizi bir yanlışa götürürken kimi zaman bir yanlıştan döndürür. Nehirler önüne kattığını bir yerden bir yere sürüklerken köprüler hayatın önüne kattıklarını her iki yakaya da ulaştırır. Kimini iyilikten kötülüğe, kimini kötülükten iyiliğe.

Köprünün altından akan su geldiği her yerden topladığı her şeyi getirir de köprünün üstünden geçen ya gittiği yere bırakır sırtındaki yükü ya da geldiği yerde sırtına yeni bir yük alır. Köprü iki yakanın bir birine uzattığı elleridir kavuşmalara vesile olur nehir ise tepeden tırnağa bir gidiştir, ayrılıştır, dönmemek üzeredir.

Nehirler tabiat köprüler insandır. Nehir uzun bir iptir köprü ise bir ilmek. Köprü harekettir, fikirdir, çabadır, çalışmadır. Nehrin önüne kattığı taşları üst üste koymaktır, yan yana eklemektir, ilmeklemektir.

Yabani bir aygırın sırtına vurulmuş eğerdir köprüler bu yüzden medeniyettir, nizamdır, intizamdır, nehirleri ehlileştirmek, ehlileşmektir.

Koşar adım giden nehirlere kıyasla köprüler varılacak bir hedefe giden yolun engelinin üzerinden atlamaktır. Bu yüzden köprüler güven nehirler biraz korkudur, ürpertidir ve bu yüzden nehirler soğuk köprüler ise iki yakayı ilikleyen düğmedir.

Nehirler yüzmesini bilmeyeni affetmez, serttir, oysa ki köprüler yürümesini bilmeyene bile yol olur o yüzden merhamettir. Köprüler önüne set çekilmişi sırtından aşıran bir alçak gönüllülük iken nehirler dibi karanlık bir cehalettir.

Kolaycıdır nehirler hep aşağı doğru akar köprüler öylemi ya hangi ucundan yürümeye başlasan biraz tırmanman gerekir o yüzden köprüler biraz çabadır, gayrettir, dayanışmadır, elbirliğidir.

Velhasıl nehirler yaygaracı köprüler arabulucudur, buluşturucu, kavuşturucudur. İki yakası bir araya gelemeyen toprakların iki yakasını bir araya getirendir köprüler. Bu yüzden köprüler varmaktır, ulaşmaktır, ulaştırmaktır insanı medeniyete, medeniyeti insana.

Neler Söylendi?

Aysun Eliş

Sizin nesneleri kavramları ya da hayatın sıradan bir parçasını böyle ustalıkla islemenizi hayranlıkla okuyorum 1 yıl önce