Advert

Hayaller ve Hayatlar -4 / Göher Güler

Yazan: Göher Güler -HAYALLER ve HAYATLAR /4

ÖYKÜ - 05-04-2024 22:08 181 kez okundu.

Hayaller ve Hayatlar -4 / Göher Güler
Advert

HAYALLER ve HAYATLAR /4

Yol boyunca hiçbirinin ağzını bıçak açmadı. Hepsi de, için için ağlıyordu. En çok da Aysel. Babasına bağırdığı için kendini suçlu hissediyordu. Çünkü ilk defa babasına sesini yükseltmişti. Bir an annesi geldi gözünün önüne; "Ah canım annem, sen gittin neler geldi başımıza bir bilsen, babam beni ve kardeşlerimi okuldan aldı. O kadına bizi kullandırdı. Babam bizi dövdü anne. Biz, babamızı terk ettik. Bizi kovdu evimizden anne" diyerek kendi kendine konuşmaya başladı...

Eve geldiklerinde, vakit epeyce geç olmuştu. Herkes kendini bitkin ve yorgun hissediyordu. Nezaket; parmağının acısını unutmuş, garip duygular içine girmişti. Samet; yaşananların gerçek mi hayal mi olduğunu anlamaya çalışıyordu.

Herkes odasına çekildi ama uyuyamadılar...

Sabah, Aysel ve İsmail güzel bir kahvaltı hazırladılar. Samet ve Nezaket, masanın başına kuruldular. Anneleri öldüğünden beri, böyle keyifli kahvaltı yapmamışlardı.

İsmail; “Bugün izinliyim çocuklar, gidip okula kayıdınızı yaptıracağız.” dedi.

İkisi birden eniştelerinin boynuna sarıldı.

Aysel; “Bana iş ayarlayacaktın ne oldu, haber var mı?”  diye sorduğunda, İsmail heyecanla cevap verdi; “Evet, haber var, söyleme fırsatım olmadı. Haftaya gelsin dediler.”

Aysel İsmail'e sarıldı; "Oh ne güzel, her şey yoluna giriyor desene" dedi gülerek...

Ve Aysel, İsmail'in çalıştığı kurumda temizlikçi olarak işe başladı. İsmail, oranın şefiydi. İlk etapta, Aysel'in de İsmail'in de gücüne gitmişti, temizlikçi olarak işe başlamak ama başka çareleri de yoktu.

"Kadere bak, doktor olacaktım, tekizlikçi oldum" dedi içinden Aysel, gözyaşları yanaklarından süzülürken…

Sonra toparladı kendini hemen; “İş iştir. Leyla'ya hizmetçilik yapmaktan katbekat iyidir.” diyerek gülümsedi.

"Kardeşlerimin ve benim okumamız için para lazım. Ha gayret Aysel" dedi kendi kendine.

Akşam, herkesin yüzü gülüyordu. Okul kayıtları yapılmıştı. Aysel, liseyi dışarıdan bitirecekti. Sonra da üniversiteye hazırlanacaktı. İsmail söz vermişti, okutacaktı Aysel'i.

Akşam yemeklerini yedikten sonra Aysel, Samet'in eşyalarını yerleştirmeye başladı. Elbiselerin arasında bir teyp kaseti gördü;” Samet'ciğim, bu kaset ne, niye getirdin bunu?” diye sordu.

“Abla o kaset, dayımın anneme getirdiği kaset. Hani annem hep dinliyodu ya, bir de sesini kaydediyordu. Ben de; Leyla Abla’nın bize bağırdıklarını, küfür ettiklerini kaydettim.” dedi Samet.

- Nee, sesini mi kaydettin? Sen nerden biliyorsun ses kaydetmeyi? 
- Annem bir kere yanlışlıkla teybin düğmesine basmıştı da, sesi çıkmıştı kasette. Siz okuldaydınız, annemin sesini dinlemiştik, çok gülmüştük annemle. Aksam size de dinletmişti. Siz de katıla katıla gülmüştünüz ya hani. 
- Hatırladım! Ah canım annem. Güzel annem… Ee, nasıl becerdin?
- Annem bana göstermişti; ‘Şuraya basarsan orda sesin çıkıyor’ demişti.
- Bir teyp alayım da annemin sesini dinleyelim. Öyle özledim ki sesini. 
- Ben de çok özledim abla.

İsmail duydu tüm bu konuşulanları. Ertesi gün, arkadaşının teybini getirdi. Kaseti taktı. Annelerinin sesi silinmişti. Sadece Leyla'nın acı hakaretleri yankılanıyordu kulaklarında. Çünkü defalarca kaydetmişti Samet, Leyla'nın sesini. Yaşadıkları kötü günler geldi akıllarına, hepisinin gözleri ıslandı, moralleri bozuldu.

O sırada, İsmail'in aklına bir fikir geldi.

- Aysel bu sesi babana bir şekilde dinletmeliyiz. En azından, karım dediği o kadının nasıl bir yılan olduğunu öğrenir. 
- Olmaz İsmail, o kadın senin akraban, yine de zor duruma düşmesini istemem. Hem babam, bu sesi niye çektiniz diye bize kızar. Boş ver atalım kaseti.

Samet'le Nezaket; bir ağızdan; “Sakın atma abla. O kadın ettiğini çekmeli, babam o kadının gerçek yüzünü görmeli” dediler.

“Görse ne olacak, sanki iyi bir baba mı olacak o zaman? Bize inanmak yerine ona inandı, bizi karınca gibi ezdirdi.” dedi Aysel.

İsmail; Aysel'in elinden kaseti aldı, daha fazla sinirleri bozulmasın diye. Cebine attı; “Kaset meselesi burda kapandı, unutun gitsin" dedi. 

Zamanı geldiğinde, babalarına dinletecekti...

***

- Hayaller ve Hayatlar /1 okumak için tıklayın

- Hayaller ve Hayatlar /2 okumak için tıklayın

- Hayaller ve Hayatlar /3 okumak için tıklayın

 

Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Birleşme / Habil Yashar - Azerbaycan ve Türkiye Türkçesi

Birleşme / Habil Yashar - Azerbaycan ve Türkiye Türkçesi

02-05-2024 - ÖYKÜ

Tavan Arasındaki Ölüm / Elmas Tunç

Tavan Arasındaki Ölüm / Elmas Tunç

02-05-2024 - ÖYKÜ