Advert

İthali Olur mu Ya Olursa? / İbrahim Şahin

Yazan: İbrahim Şahin -İTHALİ OLUR MU YA OLURSA?

MİZAH - 13-04-2024 15:40 341 kez okundu.

İthali Olur mu Ya Olursa? / İbrahim Şahin
Advert

İTHALİ OLUR MU YA OLURSA?

Allah’ın ‘’ Ol !’’ emri ile var kılındı insanoğlu. Anadan üryan. Aç ve de kuşamsız.
Başladı insanoğlunun var olma mücadelesi. Başladı insanoğlunun arayışı. Başladı insanoğlunun keşfi. Adına buluş denildi. Adına bilgi denildi, kültür denildi.

Gördü insanoğlu kendi gibi anadan üryan, aç ve kuşamsız bir başkasını, bir başkasını…
Anladı yalnız değildi. Çok geçmeden anladı birlik olmayı, birlikte avlanmayı. Ava karşı birlik güç kullanmayı. Güç kullandı avlandı. Güç kullandı avlandı, avlandı… Sözünü geçirdi hayvanlara evcilleştirdi, başladı otlatmaya. Etinden sütünden beslenmeyi öğrendi, derisinden giyinmeyi.

Çıktı insanoğlunun içinden en güçlüsü en akıllısı. Dedi; ‘’Bu hayvanları bir kişi otlatır. Diğerleri avlanır, diğerlerinden biri sütünü sağar, biri, derisinden post çıkarır.

’’Doğru.’’ dedi her duyan. Dedi en akıllı ‘’Bir kişiyi de insanların başına geçirmek gerekir, yoksa insanlar bir birini yer bitirir.’’ Buna da ‘’Doğru.’’ dedi her duyan. Akıllı alladı pulladı kendini başkan olarak kabul ettirdi.

Dedi; ‘’Artık, ben kralınız. Her sözüm bir ferman. Fermanıma uymayanın kellesi gider. İnsanoğlunun kelle korkusu fermana uymaya bir bir razı kıldı. Kral arada bir kelle götürdü. Dedi; ’Güneşe karşı işedin! Otlağımda otladın, avlağımda avlandın!’’

Baktı kral deriden post üretiyor insanoğlu, giyiniyor. Topladı insanoğlunu dedi; ‘’Kendi avlaklarımızda avlanıp avlanacağınız hayvanları tüketmeyin. Uzaklara, uzaklara gidin. Başka kavimlerin avlaklarına gidin.’’

Avcılar uzak avlaklara gitti. Başka kavimlerin avlaklarına gitti. Avlandı, avlandı. Etinden, sütünden beslendi. Derisinden post üretti giyindi. Çarık dikti, ayaklarını korudu.
Gel zaman git zaman uzak kavimler aç kaldı, çıplak kaldı.

Kral topladı kendi kavmini; ‘’ Ürettiğiniz postları hamilim ……’e vereceksiniz, o başka kavimlere satacak. Aldığı paraların bir kısmını size verecek.‘’ 

Sevindi insanlar.

Kuruttuğunuz eti; ‘’ Hamilim …………..’e vereceksiniz. Üretti postu verdi hamile. Kuruttu eti verdi hamile. Hamil aldı, sattı, sattı. Adına tüccar denildi. Tüccar sattıkça zenginliğine zenginlik kattı. Üreten ürettikçe elindekinden oldu, yoksullaştı. Boyun bükmeyi öğrendi tüccara. Boyun bükmeyi öğrendi krala.

Avlakları elinde bulunan kavimler anladı avlağın kıymetini. Avlak koruma yarışı dönüştü savaşa. Güçlü olan korudu avlağını. Korudu bir müddet. Silahı ilk bulan değiştirdi güç dengesini. Güçlerin en güçlüsü oldu. Ekledi avlağına bir yenisini, bir yenisini…

Başladı silahlanma yarışı. Silahı kim fazla üretti, kim fazla sattı? Üreten kazandı. Satan kazandı. Kral iki katı kazandı. Satandan ayrı pay aldı, alandan ayrı pay.

İnsanoğlu toprağı keşfetti. Ekmeyi, biçmeyi, üretmeyi öğrendi. Ekti, biçti, üretti. Gördü yönetenler, üretiyor insanoğlu. Üretenden pay aldı, satandan pay aldı, alandan pay. Yetmedi, tohumdan, suyundan, ilacından pay aldı. Aldı, aldı, aldı… Baş edemedi insanoğlu başta toprağı, toprağı olmayana sattı, köyü terk etti. Sonra alıcı bulamadı torağına, boş bıraktı toprağını göçtü şehre.

Şehirde takibe alındı insanoğlu. Yediği vergiye bağlandı. S.çtığı vergiye bağlandı.
Parayı bulan otomobil aldı. Otomobil vergiye bağlandı. Yaktığı vergiye bağlandı. Olmayan otomobile bindi, indi. İndi bindi vergisi konuldu.

Verginin biri iptal oldu, bini kondu. Gölgelenme vergisi mahkeme kararı ile iptal oldu. Gerekçe; ‘’Gölgelenecek ağaç mı bıraktınız.’’ denildi.

Güneşleme vergisi iptal oldu. Gerekçe; ’’Güneşe beton perde çektiniz.’’ denildi.

Vatandaşın sevişme vergisi iptal başvurusu reddedildi. Vatandaş; “Sevişecek hal mi bıraktınız’’ dedi. Mahkeme sevişeni gerekçe gösterdi.

Sivil toplum örgütleri kazan kaldırdı. ‘’Vergi hakkaniyet ölçülerine aykırı İHM’ye başvuracağız.’’ dedi. Vergiye düzenleme getirildi. Herkes ebadına göre vergi ödeyecek.

Vatandaş her ay sonu bütçesini çarptı böldü. Bir türlü denge tutturamadı. Kesti uzvundan bir parça. Öbür ay bir parça, öbür ay bir parça...

Sorun, çok geçmeden vergi sorunu olmaktan çıkmış toplumsal bir sorun olup dayanmıştı hükümetin masasına. Hükümet çareyi ithalinde buldu, onu da parası olan alıyordu.

Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Kanadım Kırıldı O Gün / İbrahim Şahin

Kanadım Kırıldı O Gün / İbrahim Şahin

29-04-2024 - MİZAH

Kaynanalar Yarışıyor / İbrahim Şahin

Kaynanalar Yarışıyor / İbrahim Şahin

19-04-2024 - MİZAH