Advert

Güzel İnsanlar / Alparslan Aygül

Yazan: Alparslan Aygül -GÜZEL İNSANLAR 

ANI - 15-01-2024 20:14 381 kez okundu.

Güzel İnsanlar / Alparslan Aygül
Advert

GÜZEL İNSANLAR

İki hafta önce İzmir Buca Pazarı’nda bir köşede, orta yaşlı, zayıfça, kasketli bir amcadan ay çekirdeği aldık. Amcanın pazarcı olmadığı her halinden belliydi. Amcayla tanıştık, Kayseri Yeşilhisarlıymış. Ben de Nevşehirli olduğumu söyledim. Zaten şivesi bizim oralara benziyordu. Postaneden emekli olmuş ve kışları Buca'da yazları Yeşilhisar'da yaşayıp kendi halinde ekip dikermiş. Tanıştıktan sonra ayaküstü beş on dakika sohbet ettik. Amcanın yan mesleği terzilikmiş. "Terzi işiniz olursa beklerim" dedi ve telefonunu verdi. Daha doğrusu telefonunu ben istedim.

Ay çekirdeği kendi tarlasının ürünüymüş. Kilosu elli liradan bir kilo aldık. Eve geldik, hanım, fırında kavurunca harika oldu. Tadıyla, tuzuyla tam bizim oraların çekirdeğiydi. İki haftaya kalmadan bitmek üzereyken amcayı aradım, tanıdı beni. "Çekirdek bitti" deyince üzüldüm. Ancak; "İki kilo kadar kendime ayırmıştım, isterseniz getirebilirim" deyince; "Olur" dedim.

Pazar günü (bu gün) saat 11'de buluşmak üzere sözleştik. Mehmet Amca, yarım saat önceden buluşma noktasına gelmiş beni bekliyormuş. Yanımızdaki pazarcı esnafta tarttık 2,5 kilo geldi. Fakat poşet içinde bir poşet daha vardı. "Bu size hediyemdir" dedi. Hanımla birlikte şaşırdık. Terzilikle uğraştığı için parça kumaşları birleştirmiş ve namazlık yapıp eşe dosta bu şekilde hediye edermiş.

Çekirdeğin parası 125 lirayken ben 150 lira verdim ve ısrarla para üstü vermeye çalışıyordu. Dedim ki; "Mehmet Amca, sen sırf bizim için buraya geldin ve dolmuş parası verdin. Üstelik hediye de getirmişsin. Ben, sana karşı mahcup oldum" deyince adamcağız mutlu oldu. Tabii, biz de mutlu olduk.

Anadolu insanı budur işte. Söz verdiği saatten önceden gelen, hediyeleşmeyi seven temiz yürekli ve gönlü zengin… Mesele, tam da budur işte.

Karşılıklı memnuniyet ve hak helalliği...

Şimdilerde böyle insanlar kaldı mı bilmiyorum?

Kalmışsa da kıyıda köşede kendi halinde yaşayıp gidiyordur.

Sosyal medya paylaşımlarında bazen görüyorum. Kıyıda köşede kalmış yaşlı amcalar ve teyzeler bir şeyler satıyorlar. Belli ki, kendi yetiştirdiği ürünler. Bu tarz paylaşımlarda verilen mesaj; "Bu insanlardan alışveriş yapın, ancak pazarlık yapıp üç kuruş aşağı almaya çalışmayın..." şeklindeydi. Gerçekten de, böyle insanları arayıp bulmak, alışveriş yapmak lazım.

Güne iyi başlamamızı sağlayan Mehmet Amca’ya teşekkür eder, hepinize saygılar sunarım.

Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Unutulmaz Anılar / Nevin Bahtışen

Unutulmaz Anılar / Nevin Bahtışen

06-05-2024 - ANI

Sarılarda Çocukluk Yıllarım / Mehmet Küçük

Sarılarda Çocukluk Yıllarım / Mehmet Küçük

06-05-2024 - ANI