Advert

Depremin Görünmeyen Yüzü

Yazan: Abdulrahim Arslan -DEPREMİN GÖRÜNMEYEN YÜZÜ

DENEME - 08-02-2023 21:57 1091 kez okundu.

Depremin Görünmeyen Yüzü
Advert

DEPREMİN GÖRÜNMEYEN YÜZÜ

Sabah beş sularıydı; telefonumun çalmasıyla uyandım. Arayan annemdi. O an yüreğim ağzıma geldi. Saliseler içerisinde neler geçti aklımdan neler. Telefonu cevapladım.

Duyduğum sesler korkunçtu annem konuşmadan hemen önce arka plandan siren sesleri ve uğultuları duydum. Annem uzatmadan kısa ve öz bir şekilde durumu özetlemişti, ''Oğlum ben iyiyim. Dışardayım. Binalar yıkıldı; camlar yere indi…’’

Annemin güvende olmasından dolayı derin bir nefes alsam da depremin boyutunu tam olarak bilmiyordum. Hattı fazla meşgul etmeden kapatmak zorunda kaldım. Annem yalnız değildi. Kız kardeşim depremin hemen ardından haberleşerek yanına gelmiş, soğuktan camiye sığınmışlardı.

Soğuktan diyorum çünkü Malatya da kışın en sert geçtiği günlerden biriydi. İnsanların birçoğunun panikle yanlarına montlarını dahi alamadıklarını düşünürseniz durumun vahameti çok daha anlaşılır olacaktır.

Bu yazımda depremin görünmeyen yüzünü anlatmaya çalışacağım. Depremdeki artçılar o kadar şiddetli ve kısa aralıklarla devam ediyor ki sağlam kalan bir eviniz varsa ve giriş katsa dahi girip bir eksiğinizi alma imkânınız olmuyor.

Depremle birlikte marketler, fırınlar, petrol ofisleri dahi kapalı. Yani bırakın yemek bulmayı ekmek dahi bulamıyorsunuz. Dahası aracı olup da içinde ısınmayı düşünenlerin araçlarında yakıt yoksa eğer kolay kolay yakıt bulamıyorlar.

Diyelim ekmek alacak yer buldunuz orda da normalin iki katı olacak fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Evlerin geneli doğalgazla ısınıyor ve olası yangınlara sebebiyet verilmemesi için doğalgaz akışı durduruluyor. Telefonların şarjları da bir süre sonra bitiyor ve şarj istasyonu bulmak da oldukça güç, toplanma merkezlerinden birçoğunun haberi bile olmayabiliyor.

Depremin etkilemediği düşünülen köylerde de durum oldukça vahim birçok köyde evlerin yıkıldığı haberini aldık tamamen harabeye dönen evler var.

Yakın kaynaklardan aldığım haberlere göre ikinci depremle birlikte hasarlı evlerin birçoğu tamamen yıkılırken hasar olmayan evlerde ağır hasarlar almış durumda. Şehirlerdeki eski yapıların birçoğu yıkılmış durumda, bunun yanında yeni yapıların bir kısmı yıkıldığı gibi kalanlarında hasar aldığı bir gerçek net manzara bilirkişi raporlarıyla orta çıkacak gibi görünüyor.

Göçük altında çok fazla sayıda vatandaşımız bulunduğu haberleri geliyor ve bu yöndeki çalışmalar Afat ekipleri, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler tarafından dikkatle devam ettiriliyor.

Hayalet şehir kavramı artık yeni bir boyutta çünkü birden fazla şehir ağır hasar almış durumda ve hepsinin de yaralarının sarılmaya ihtiyacı var.

Yardımlar konusuna gelirsek kar buz gibi olumsuz hava şartlarına rağmen yardımlar ulaştırılmaya çalışılıyor. İnsanlarımızın yardım konusundaki duyarlılıklarına şahit olduktan sonra oldukça duygulandım. Canla başla ellerinden geleni yaparak deprem alanına ulaşmasında yetkili mercilerimize yardımcı olmaya çalışıyorlardı. Kimi yardım malzemesi getirirken kimi ise gücü nispetinde kolileme ve tırlara yükleme kısmını üstlenmişti. Yardımlar ve çalışmalar aynı hızla devam ediyor.

Gücümüz yettiğince destek olalım. ''Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir.'' Diyor peygamber efendimiz. Yapamıyorsak bile vesile olmaya gayret edelim.

İmtihanımız ağır, yaralarımız derin, Mevla’m bu milleti zorda bırakmasın, yar ve yardımcısı olsun. Umarım yaralarımız bir an önce sarılır.
Umut ve dua ile…

07.02.2023

Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Anzaklar / İlhami Kurt

Anzaklar / İlhami Kurt

25-03-2024 - DENEME

Dünya Seyahati / Sedat İlhan

Dünya Seyahati / Sedat İlhan

24-03-2024 - DENEME