DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
A.Yeşim Çalay Yünük -Sosyolog - Aile Danışmanı-
A.Yeşim Çalay Yünük -Sosyolog - Aile Danışmanı-
Giriş Tarihi : 16-08-2022 03:54

Aile, Aile Danışmanlığı ve Aile Danışmanları

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi  16/3 . maddesi der ki “ Aile toplumun temel unsurudur ve devlet tarafından korunur “ .   

“Bildiğiniz üzere aile, her ne kadar tarihi ,coğrafi ve toplumsal olarak içeriği ve işlevleri farklılık gösterse de  yeryüzünde ortaya çıkışından bu yana insanın  temel yaşamsal , ekonomik ,sosyal ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayan  ve bu ihtiyaçların nasıl karşılanacağının öğrenildiği ilk ve temel  kurumdur . Aile içi ilişkilerin sağlıklı ve yeterli olup olmaması  , olumlu ya da olumsuz sonuçlarının toplumu etkilemesi bakımından önemlidir .

“Yakınımızda ya da uzakta , hayatta ya da ebediyete göçmüş , tanısak da tanımasak da hepimiz bir ailede(anne babadan) dünyaya geldik

Yaşamımızda ya da hayalimizde ailenin ne olduğunu bildik . Peki ya   son yıllarda ,özellikle sosyal medyada sıkça karşılaştığımız Aile Danışmanları kimdir ? Neden hızla hayatımıza giriverdiler , üstüne bir de toplumumuzun kutsal saydığı  aile ile  ilgili büyük laflar ediyorlar ,bu hakkı nereden alıyorlar, gerçekte ne yapıyorlar ?   

Kısaca açıklayacak olursak , Aile Danışmanlığı ülkemizde 04.09.212 tarih 28401 sayılı Resmi Gazete’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği içinde tanımlanarak ve yayınlanarak  kabul edilmiş yeni bir meslektir . Yönetmeliğe göre  psikoloji , pdr, tıp, sosyoloji, sosyal hizmet, çocuk gelişimi , hemşirelik gibi en az dört yıllık lisans bölümlerinden birinden mezun olmuş , 450 saatlik Aile Danışmanlığı eğitimini bitirerek sertifika almış  ya da yukarıda yazılan bölümlerden birinden mezun olup iki yıl Aile Danışmanlığı yüksek lisans programını tamamlamış kişiler Aile Danışmanı ünvanı alırlar .

Aile Danışmanlığı,  Aile Yasası çerçevesinde gerçekleştirilen bir psikolojik danışmanlık hizmetidir ve bireysel psikolojik danışmadan farklı olarak aileyi bir bütün olarak ele alır . Ailenin  evlilik   ,ayrılık  ya da  boşanma süreçlerinde  yaşadıkları çatışma, aldatma, anne -baba- çocuk , eşler ve aile sistemini etkileyen  birinci ve ikinci derece akrabalar   arası  iletişim  problemlerini kapsar .Danışmanlar, aile bireylerinin  bütün aileyi etkileyen sorunların farkına varıp çözebilmeleri  , zorlu ,stres oluşturan durumlarla başedebilmeleri , ve aile içi iletişimin güçlenebilmesi , birbirleri ile  empati yapabilmeleri , kendilerine has çözüm yöntemleri geliştirebilmeleri , birbirlerini daha iyi tanıyabilmeleri ,çocukları ile ilişkilerin iyileştirilmesi  için   aileye destek olur

Bireysel danışmanlıklara  göre daha kısa sürelidir. Zamanında alınan danışmanlık desteği  aile içindeki anlaşmazlıkların ve sorunların  ,büyümeden , birikmeden ,  aile fertlerinin işlevsel olmayan başa çıkma  yöntemlerine  (aileden  uzaklaşma, alkol , aldatma , vb)  sığınmalarına sebep olmadan , hatta sorunlar aileden topluma taşmadan  çözülebilmesi ve önlenebilmesi açısından önemlidir. 


                                                                                                                         
                                                                                                                      

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
Advert
Yol Durumu
ARŞİV ARAMA