KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 18-05-2023 17:57

Bir Kitap: Bir Takım Cinayetler / Yeşim Yörük

Yazan: Arzu Ortaören -BİR KİTAP: BİR TAKIM CİNAYETLER / YEŞİM YÖRÜK

Bir Kitap: Bir Takım Cinayetler / Yeşim Yörük

BİR KİTAP: BİR TAKIM CİNAYETLER / YEŞİM YÖRÜK

“İnsan neden birini öldürür? Kıskançlıktan mı? Kızgınlıktan mı? Hırstan mı? Hastalıktan belki de... Her katilin bir sebebi vardır mutlaka. Sebepsiz yere öldürmedim şimdiye kadar ya da her seferinde bir sebep yarattım, diyelim biz ona. Hem deli miyim kardeşim ben, durup dururken katil olayım?"

Polisiye öyküler sever misiniz arkadaşlar? Cevabınız evet ise sevgili Yeşim Yörük kalemi ile mutlaka tanışmalısınız. Sekiz kısa öyküden oluşuyor kitabımız.

Kızıl Güneş
Gülümse 
Unutma Beni
Niyazi
Sizden Laf Çıkmaz 
Bir Garip Cinayet Soruşturması
Mahzen
Dedektiflik Çetesi 

Kimi gülümseten (işin içinde cinayet varken gülümseme olur mu demeyin oluyormuş), kimi hüzünlendiren güzel bir yolculuktu. 80 darbesinin konu alındığı Münevver teyze, Mustafa ve Cemal'in hikâyesinin anlatıldığı "Unutma Beni" en etkilendiğim öykü oldu. 

Mafya babası Niyazi'nin beklenmeyen sonu, huzurevi sakinlerinin şahit olduğu bir cinayeti çözmeye çalışan Ekrem komiserin kafa karışıklığı, bir mahallede işlenen cinayet ve müthiş iz sürme yetenekleri ile katili ortaya çıkaran mahallenin afacanları. Ahhhh! Elbette bir de Ayşegül'ün hüzünlü hikâyesi var ki mutlaka okumalısınız. Kadına şiddete dikkat çeken bu öykü sanırım okuyan herkesin benliğinde yer edecek. 

8 farklı hikâye, 8 katil, 8 ayrı heyecan, cinayetin mizah ve hüzünle harmanlandığı 8 macera. Anlatımı oldukça akıcı, olay örgüsü sürükleyici bir eser. Tıpkı ilk kitabı "Kelimelerin Efendisi"nde olduğu gibi tadı damağımda kalan bir okuma oldu benim için. Polisiye sever arkadaşlarıma mutlaka tavsiyemdir, tanışın bu özel kalemle.

“Analarının karnından işkenceci doğmamışlardı elbette. Öyleyse neydi onları böyle cani yapan? Bu bitmek tükenmek bilmeyen öfkenin sebebi neydi? Acı çektirmeyi, cana kıymayı bu kadar çekici yapan neydi? Yüreklerini nerde kaybetmişlerdi?"

“Katil öyle mi? Onu öldüresiye döven kocası katil değil, canını kurtarmak için onu öldüren kızım katil, öyle mi? Hakaretleriyle, aşağılamalarıyla yavruma nefes aldırmayan şerefsiz katil değil, benim kızım katil öyle mi?  Vicdansızlar katil değil, aman dileyenler katil, öyle mi?”

“Vicdansız kelimesini çok az kullanmıştı kısacık ömrü boyunca. Sonradan mı vicdanını  kaybederdi insanoğlu yoksa doğuştan mı vicdansız olunurdu?”

Unutmak mı daha zordu yoksa unutulmak mı?

Editör: Nezihat Keret 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi