DENEME
Giriş Tarihi : 20-03-2023 19:53

Aloe Vera da Açar mıymış

Yazan: Hamiyet Su Kopartan -ALOE VERA DA AÇAR MIYMIŞ 

Aloe Vera da Açar mıymış

ALOE VERA DA AÇAR MIYMIŞ 

Çiçek gibi kadınların balkonundaki saksılardan sarkan, kapı önündeki vita yağı kutusundan gelene gidene selam veren, pencerelerden etrafını seyreden çiçekler hep ilgimi çeker. 

Yolumun üstündeyse muhakkak koklarım yeni açan çiçeği. Yeni yeni canlanan çiçekler insana can veriyor. 

Çiçek sevmeyen yoktur galiba. En sevilen çiçek de hiç şüphesiz güldür. Karanfil seven, papatya seven ya da evde yetiştirilen çiçeklerden sardunya seven çoktur. Sardunyaya Nevşehir’de Hanım Cama Dayandı denir. Bana daha sıcak geliyor, Hanım Cama Dayandı. Gerçekten tüm evlerde pencere önüne oturup cama dayanır ve etrafı seyreder. Gelip geçeni seyrederken evi koruma isteği mi, olup bitenden haberdar olma merakı mı, yaşlılıktan can sıkıntısını gidermek için vakit geçirme midir, içinden geçirdiği bilinmez. 

Toplumda "arsız çiçek" diye bilinir. Pencerenin önünde öylece durur. Ne zaman yaprakları solmaya başlar, o zaman su verilir. 

Menekşe, orkide "nazlıdır." Bakım ister, özen gerektirir. Birçok kişi bu özeni gösteremez ve çiçekler solunca onlar da ölür. Hanım Cama Dayandı kolay kolay ölmez. Çiçekler açar solar, yeniden açar, bir daha solar. Çiçekçide de satılmaz, elden ele üretilir. Yine de arsız diye değerlendirilir. Kimseye zorluk çıkarmıyor, kendi halinde yaşıyor diye çiçeğe "arsız" demek ne büyük haksızlık! Yaşamak istemek, hayata tutunmak arsızlık mı? Tüm ilgisizliğe, tüm değersizliğe, tüm olumsuz şartlara  rağmen renk renk coşar içindeki sevgi. 

Aloe vera var bir de. Kimse çiçek olarak görmez. Genellikle herkes faydasından bahseder kimya mühendisi edasıyla. Kalın yapraklarını uzunlamasına kesip içindeki jeli çıkarınca krem olarak kullanabilirmişiz. Jelin onarıcı özelliği varmış. Ben kıyıp da hiçbir yaprağını kesmedim. 

Kalın yaprakları, yaprakların dikenli ucu var. Görüntü itibariyle pek güzel olmadığından çiçek olarak pek bir değeri yok. Arsız denilen çiçeklerden. Öyle özen istemiyor. Kendini göstermek için çabalamıyor. Kalın duvarları içinde saklanmış, dikenleri de onu koruyor zaten. Göz önünde durmak yerine kendi halinde, gösterişsiz, sade bir hayatı seçmiş. 

Aloe vera da çiçek açar mıymış?

Evet, açarmış. Nadir de olsa açarmış. Kalın ve sert yaprakları içinde lüle lüle sallanan sarı saçlar gibi, zarif ve narin açarmış hem de. Boynu bükük olsa da yine de umutlu. 

Aloe vera da çiçek açar mıymış?

Nadir de olsa açarmış. Kendi kalın duvarları içinde dikenleriyle yaşarken tüm olumsuzluklara rağmen açarmış bir anda; hem de kendi halinde, gösterişsiz, sade...

     

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi